Olyckskorsningen ska utredas av kommunen

Korsningen där en cyklist dödades i början av november ska utredas. En så kallad cykelbox är en möjlig åtgärd.

Korsningen där en cyklist dödades i början av november har blivit omdiskuterad efter olyckan.

Korsningen där en cyklist dödades i början av november har blivit omdiskuterad efter olyckan.

Foto: Felix Wedjesjö

Uppsala2019-11-22 20:33

Blommor och ljus på platsen vittnar om den tragiska olyckan i början av november när en cyklist dog efter att ha blivit överkörd av en lastbil.

Tove Västibacken, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att olyckskorsningen vid Kungsgatan ska utredas. Först behöver kommunen dock ha information från den haveriutredning som Trafikverket gör. Den är i sin tur beroende av att förundersökningen mot lastbilschauffören, som misstänks ha orsakat olyckan, blir färdig.

– Utifrån det som haveriutredningen kommer fram till funderar vi alltid över om det är något vi som väghållare kunde ha gjort för att förhindra olyckan, säger Tove Västibacken.

Exakt vad det kan bli fråga om för åtgärder går det inte att säga än, men det finns ändå idéer.

– Det som vi har landat i, utan att ha gjort några vidare utredningar, är att en cykelbox skulle kunna vara ett sätt att undvika den här typen av olyckor. Men det är en diskussion som kommer att ske i samarbete med Trafikverket, säger Tove Västibacken.

Vid olyckan, som inträffade den 5 november, kom både cyklisten och lastbilen längs med S:t Olofsgatan från Stadsbibliotekshållet. Lastbilen svängde höger in på Kungsgatan medan cyklisten skulle rakt fram i korsningen. Cyklisten hamnade under lastbilen och fick så svåra skador att hon avled.

Det är ett känt problem med döda vinklar, som föraren inte kan se, runt lastbilar. En cykelbox innebär att man skapar en yta för väntande cyklister framför motorfordonen vid en trafiksignal. På det sättet blir cyklisterna lättare att upptäcka för förarna av både bilar och lastbilar. Exempel på detta finns i Uppsala till exempel i korsningen Sysslomansgatan/S:t Olofsgatan.

I genomsnitt sker en dödsolycka om året med högersvängande lastbilar i Sverige. Problemet har uppmärksammats internationellt och ett varningssystem för oskyddade trafikanter i döda vinkeln kommer att bli ett obligatoriskt krav på lastbilar i framtiden.

Regelverket för detta håller på att färdigställas. Enligt Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, kommer det förmodligen att gälla för nya lastbilar som registreras från år 2021 eller 2022 och framåt, lite beroende på hur övergångsbestämmelserna formuleras.

– Det här har varit ett ganska stort problem i andra länder. Både Storbritannien och Tyskland har varit initiativtagare och kommit med förslag och studier av det här, säger Anders Gunneriusson.

Karta: S:t Olofsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!