Olaglig modell för förskoleplacering

Kommunens urvalskriterier till förskolan kan strida mot skollagen. Först till hösten 2018 ska kriterierna ändras så att det ligger mer i linje med lagen.

Caroline Hoffstedt (S), ordförande utbildningsnämnden.

Caroline Hoffstedt (S), ordförande utbildningsnämnden.

Foto: Johan Heimer

Förskola2017-06-12 05:00

Uppsala kommun tillämpar med några få undantag samma urvalskriterier till både kommunala och fristående förskolor. Dessa handlar om särskilda skäl, behov av omsorg kvällar och helger, syskonförtur samt barnet ålder. Först därefter kommer avståndet in som en faktor om alla barn vars föräldrar önskat det inte får plats på en viss förskola.

LÄS MER: Tidig placering riskerar att sätta urvalet ur spel

I skollagen står det dock att närhetsprincipen ska användas och att barnet ska erbjudas plats på en förskola så nära hemmet som möjligt. De fristående förskolorna kan ha andra urvalskriterier. Dessa ska dock ha godkänts av kommunen. Thomas Vamos, jurist på Skolverket, säger att regelverket är tydligt.

– Som jag ser det är det inte så mycket att tolka. Skollagen är väldigt tydlig. Men vad jag känner till finns det inte så mycket rättspraxis där paragrafen prövats, säger han.

Enligt Thomas Vamos bör inte andra kriterier än närheten tillämpas slentrianmässigt. Ska kommunen göra avsteg från närhetsprincipen behöver det prövas enskilt från fall till fall.

Den möjlighet som finns för en förälder som är missnöjd med placeringen är enligt Thomas Vamos begära en laglighetsprövning i förvaltningsrätten, och hänvisa till att urvalet inte gjorts enligt skollagen. Det kan dock vara lite snårigt för en enskild förälder. Förskoleantagningen sker löpande månad för månad. Och först behöver den missgynnade föräldern ta fram uppgifter om var de barn bor som fick plats samma månad som man själv ansökt om förskoleplats för sitt barn.

Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande säger att utbildningsnämnden i höstas beslutade att införa relativ närhet som urvalskriterium även till förskolorna.

– Vi vill att närhet ska få större genomslag vid urvalet till förskolan. Men det behöver upphandlas ett nytt datasystem vilket gör att det kan införas först till hösten 2018, säger hon.

Hur ser du på att de nuvarande reglerna strider mot skollagen?

– Jag anser att vi följer skollagen, säger Caroline Hoffstedt.

Hur då?

– Grunden för placeringarna är utbildningsnämndens regler för förskolor och fritidshem. Där står att barnet ska erbjudas en plats vid en förskoleenhet så nära barnets hem som möjligt, säger hon.

Omar Hijazi, chef för antagningsenheten, bekräftar dock för UNT att både syskonförtur och ålder går före familjens bostadsadress i urvalet om alla inte får plats på en önskad förskola.

– De fyra urvalskriterierna tillämpas över hela kommunen före närhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!