Oklart om Assange kommer till Uppsala

Om Julian Assanges fall ska prövas i Uppsala tingsrätt eller inte ser ut att avgöras av Storbritannien. Wikileaksgrundaren begärdes häktad vid tingsrätten under måndagen, misstänkt för våldtäkt i samband med ett besök i Enköping 2010.

20 maj 2019 20:07

Förutsatt att domstolen beslutar att häkta Assange i sin utevaro kommer åklagaren utfärda en europeisk häktningsorder. När häktningsförhandlingen kan komma att ske är fortfarande oklart.

– Sedan görs en formell begäran till polis i Storbritannien om att han ska gripas och överlämnas till Sverige, säger Robin Simonsson, kommunikatör vid Åklagarmyndigheten.

Storbritannien får därefter ta ställning till när en överlämning till Sverige skulle kunna ske. Assange sitter sedan tidigare frihetsberövad i Storbritannien och är även brottmisstänkt och riskerar åtal i USA. Det blir upp till Storbritannien att besluta om det blir Sverige eller USA som får förtur i ett sådant scenario.

Hur troligt är det att det blir en rättegång i Uppsala?

– Vi kan inte spekulera någonting. Den situationen vi pratar om här, där två länder vill ha en person överlämnad, är ovanlig och det är väldigt svårt att säga vad som kommer att hända, säger Robin Simonsson.

De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna — olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande — preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.(TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Gabrielsson