Bemanningskrisen inom framför allt intensivvården, där just nu 16 vårdplatser är stängda på grund av personalbrist, har blivit en het fråga i veckan.
Politikerna i regionstyrelsen beslutade att ersättningsnivåerna ska stärkas så att man kan säkra tillgången på personal inom intensivvården.
Det är dock oklart hur mycket pengar som kan skjutas till i avtalsförhandlingarna.
Enligt Vivianne Macdisi (S), regionråd, finns det särskilda medel att använda genom ett särskilt statligt stöd. För region Uppsala handlar det om ett riktat stöd på totalt 170 miljoner kronor. En del av de pengarna är dock öronmärkta bland annat för vidareutbildning av sjuksköterskor och att öka tillgängligheten inom primärvården. Hur mycket som finns kvar att fördela i ökat löneutrymme till sjuksköterskorna är oklart.
– Vi har sagt att regiondirektören ska återkomma med förslag. Det beslutet kommer senare, säger Vivianne Macdisi.
Hon säger dock att det inte finns någon anledning att från politiskt håll göra något åt de kritiserade arbetstidsmodellerna på sjukhuset. Och det är också skälet till att man röstade ner oppositionens förslag om att utreda effekten av arbetstidsmodellen
– Det är inte rätt att politiken ska gå in och fatta beslut om en avtalsmodell som förhandlats fram mellan arbetsmarknadens parter.
Men är det fel att ge ett uppdrag om att göra en utvärdering av effekterna?
– Frågan är vad vi ska göra med den informationen sen. Vi tycker inte att det är lämpligt att politikerna går in och recenserar någon annans överenskommelse.
Kristina Lundmark, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala som organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, säger att hon är försiktigt optimistisk efter beskedet från regionstyrelsen.
– Det är viktigt att det här inte bara blir en engångssatsning. Det retar bara upp folk i stället.
Hon säger att den utvärdering som parterna ska göra av den nya arbetstidsmodellen måste utgå från hela gruppen av sjuksköterskor som det handlar om.
– Man måste se om man lyckas rekrytera nya sjuksköterskor och om man får tillbaka några som slutat genom att erbjuda bra villkor, då har man hittat en modell som de facto fungerar, säger hon.
De som jobbar allra mest obekväm arbetstid har i dag 32 timmar och 20 minuter i veckoarbetstid.
– Man skulle behöva komma ner ytterligare fyra timmar för den här gruppen, säger Kristina Lundmark.
Exakt hur mycket det skulle kosta att genomföra en sådan förändring finns i dag inget svar på. På de intensivvårdsavdelningar som varit i fokus den sista veckan arbetar i dag totalt 200 personer. Räknar man in effekten av den nya arbetstidsmodell som rullas ut efter årsskiftet behövs det ytterligare ett 40-tal för att man ska ha full bemanning inom intensivvården. På hela sjukhuset finns 100 vakanser bland sjuksköterskorna.
– Sammantaget på hela sjukhuset är det nu fler som får en arbetstidsförkortning än tidigare. Men jag har full förståelse för att vissa personer på individnivå kan uppleva det som en försämring. Men totalt sett är det en stor satsning vi gör, säger Lena Hadad, HR-chef på Akademiska sjukhuset.
Oppositionen är kritisk till att majoriteten får det att låta som att man skjutit till mer pengar, trots att läget är detsamma som när budgeten diskuterades för ett par veckor sedan.
– Det man nu behöver göra är att se vilken konsekvens de nya arbetstidsmodellerna har fått på arbetsmiljön. Politiken ska inte detaljstyra vilka modeller vi ska ha. Men vi måste se konsekvenserna av de förändringar som är gjorda, säger Anna-Karin Klomp (KD).