Ökad trafik under höstlovshelgen

I samband med skollov och högtider brukar trafiken öka. Se till att vara ute i god tid på vägarna i helgen.

1 november 2018 09:54

Under lov och högtider passar många på att resa iväg på semester eller besöka släkt och vänner. Men det betyder också att det blir hårt tryck på vägar och tåg.

– Det är jul, påsk och midsommar som är de värsta resehelgerna, men även i samband med höstlovet och allhelgonahelgen får man räkna med att det kan vara mer trafik ute på vägarna, säger Josefine Gröndahl, pressinformatör på Trafikverket.

För att undvika eventuella trafikstörningar gäller det att vara förberedd.

– Se till att vara ute i god tid, planera resan i förväg och håll dig uppdaterad på trafikmeddelanden.

Även väglaget kan ställa till det i trafiken.

– Vår farhåga nu är att vi befinner oss i ett skifte mellan sommar- och vinterväglag, och alla har kanske inte hunnit få på vinterdäcken än. Vi har märkt de senaste dagarna att det varit en del trafikolyckor kopplat till halkan, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Trycket på tågresorna brukar också öka i samband med ledighet. Men huruvida tågen går som de ska eller inte under helgen går inte att svara på i förväg.

– Det går inte att ge en prognos för hur tågtrafiken kommer att fungera. Det varierar från dag till dag och beror helt på yttre omständigheter så som väder och vind, säger Josefine Gröndahl.

Det kan dock bli problem för den som tänkte ta tåget mellan Uppsala och Stockholm.

– Det enda planerade är att Mälarbanan, det vill säga järnvägssträckan mellan Sundbyberg och Jakobsberg i Stockholm kommer att vara avstängd i båda riktningarna över helgen, vilket påverkar tåg- och pendeltågstrafiken till Bålsta och Enköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom