Ökad säkerhet vid Uppsalamoské

Efter moskéattacken i Norge har Uppsala moské höjt säkerheten.

13 augusti 2019 09:00

Natten innan festligheterna Eid al adha skulle börja nåddes Uppsala moské av nyheten om moskéattacken utanför Oslo. Säkerheten kring moskén förstärktes genom att ett 20-tal moskémedlemmar agerade vakter. Senare kom också polisen.

– Man blir osäker om det skulle hända någonting och det är jobbigt att alltid behöva vara orolig. Besökarna blir rädda, säger Ali Arrabi på Uppsala moskés mediekommitté.

Många samlades ändå i moskén vid Löten för att visa sitt stöd. Festen Eid al adha firades som planerat under söndagen övervakad av moskéns egna vakter. Lugn stämning rådde och framöver kommer möten och aktiviteter fortsätta som planerat.

– Det man önskar är att den här oron ska få ett slut. För oro påverkar. Vi vill att tryggheten för muslimerna i samhället ska öka. Vi måste hela tiden vara beredda och ha en säkerhetsplan, och det frestar på, säger Arrabi.

Styrelsen kommer ha fortsatt förstärkta säkersåtgärder och den fyra dagar långa festen Eid al adha fortsätter att firas, oron till trots.

– Vi vill att Sverige gör som Norge, alltså att man satsar på en nationell handlingsplan mot islamofobi, där muslimer får ett bättre skydd. Och de här trygghetsåtgärderna får inte dröja, säger Arrabi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lise Kalén