Nytt försök skapa islamiskt center

Dawastiftelsen i Uppsala gör ett nytt försök att skapa ett islamiskt center i Stenhagen. Målet är att börja bygga redan nästa år.

27 maj 2019 07:00

Uppsala Dawa stiftelse lämnade in en ansökan om bygglov till Uppsala kommun för en månad sedan. Enligt Akmal Hyder som skickat in bygglovsansökan ska centrumet komplettera verksamheten i Uppsala moské samtidigt som det är mer fokuserat på just Stenhagenområdet.

– Det ska vara en träffpunkt i Stenhagen. Alla ska kunna komma dit. Det ska vara mer som en samlingslokal. Men man ska också kunna bedja där och arrangera utbildningar, rådgivning i familjefrågor, ungdomsverksamhet och verksamhet för gamla, säger han.

Akmal Hyder är professor i ekonomi vid Högskolan i Gävle och kassör i Dawastiftelsen i Uppsala. Han beskriver Dawa som en fredlig islamsk rörelse vars syfte är att sprida kunskap om islam som religiös lära.

– Dawa betyder sprida. Det är en bred rörelse som finns över hela världen i olika former, säger han.

Intresset för ett islamiskt center i Stenhagen är stort.

– Det bor många muslimer i Stenhagen och jag tror att många vill ha den sorts center som vi planerar.

Tanken är att centrumet ska byggas på en tom tomt mellan Sankta Maria kyrka och den pizzeria som finns mitt i Stenhagen.

Svenska kyrkan som driver Sankta Maria kyrka har inga synpunkter på att centrumet byggs.

– Det råder religionsfrihet i Sverige så det här är ingen stor fråga. Vi vill vara goda grannar. Vi har vår verksamhet och samverkar gärna med alla som finns på plats för att bidra till ett bra Stenhagen, säger Lars Olof Fahlén som är församlingsherde i Helga Trefaldighets församling.

Dawastiftelsen köpte marken av Uppsala kommun redan år 2013 och lämnade efter det in en ansökan om bygglov. Den drogs dock tillbaka för ett år sedan.

– Vi fick inte in tillräckligt med pengar och har sedan dess anlitat en arkitektbyrå här i Uppsala som bättre förstår vilken typ av byggnad vi vill ha, säger Akmal Hyder.

Pengar till hela bygget fattas dock fortfarande. Enligt Akmal Hyder fortsätter stiftelsen att samla in pengar via privatpersoner.

– Tanken är att vanligt folk ska bidra så vi kan finansiera allt själva. Vi tror också att fler blir intresserade av att stödja projektet när vi väl får ett bygglov. Då ser de att det händer något konkret. När vi köpte marken av kommunen för nästan två miljoner kronor var det också för insamlade medel, säger han.

I er ansökan står att ni planerar byggstart i år eller 2020. Hur ska ni klara det?

– Det är en ambition att börja bygga 2019 eller 2020. Vi hoppas kunna klara det.

Dawastiftelsens ansökan om bygglov är just nu ute på remiss hos bland annat brandförsvaret.

Center i två våningar

Centret ska bli 1 200 kvadratmeter stort och byggas i två våningar.

Ett bönerum på 180 kvadratmeter ska finnas i byggnaden.

I övrigt ska den innehålla utrymmen för samvaro och studier.

Fasaden ska kläs med glaserad och mönstrad klinker.

Minaret för böneutrop finns inte med i de planer som presenterats.

Går allt enligt plan ska byggnadsarbetena börja 2019 eller 2020.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström