Nytt försök att sälja centralt kontorshus

Region Uppsala drar på nytt i gång försäljningen av sina gamla kontorslokaler vid Slottsgränd. Förhoppningen är att affären kan vara klar till sommaren och inbringa 225 miljoner kronor.

14 november 2018 12:00

Dåvarande landstinget har redan sålt de tre fastigheterna vid Slottsgränd en gång. I slutet av 2016 tecknades avtal med Tobin Properties, som var tänkt att ta över fastigheterna sommaren 2017. Tobin Properties hade dock svårt att få fram kapital och drog sig ur affären, vilket ledde till att Region Uppsala behöll handpenningen på 22,5 miljoner kronor.

Sedan dess har regionen undersökt om man har någon användning av lokalerna på egen hand, men har nu landat i att det inte finns något sådant behov. Under onsdagen beslutade därför fastighets- och servicenämnden att ge Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör för fastighet och service inom Region Uppsala, ett nytt uppdrag att sälja fastigheterna.

Johan Edstav, ordförande i fastighets- och servicenämnden, räknar med att prislappen, trots att fastighetsmarknaden i Uppsala kylts av något, ska hamna i samma nivå som vid den första försäljningen, 225 miljoner kronor.

– Min uppfattning är att det finns flera spekulanter som är intresserade av det här väldigt centrala läget, säger Johan Edstav (MP).

Skulle det visa sig att priset blir lägre finns dessutom en möjlighet att kräva skadestånd av Tobin Properties, som hoppade av det första köpeavtalet.

Tillsammans med den förre köparen lämnade landstinget in en ansökan om ny detaljplan för kvarteret. Tanken var att riva delar av fastigheten och bygga nya bostäder. Det finns ett planbesked, men själva ansökan är vilande för att en ny ägare ska ha större frihet att utveckla kvarteret. Annars kommer man att gå ut med i princip samma prospekt som förra gången det var aktuellt att sälja.

LÄS MER: Landstinget säljer sitt hus

LÄS MER: Landstingshus kan bli rivningsobjekt

LÄS MER: "Vi har ett ansvar mot hyresgästerna"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer