Nytt förslag kan minska viltolyckorna

Vildsvinsolyckorna har ökat explosionartat under de senaste tio åren. I ett förslag till regeringen vill Livsmedelsverket göra det enklare för jägare att sälja direkt till konsumenten – något som skulle kunna leda till färre viltolyckor.

Ett förslag om att jägare ska få sälja vildsvinskött direkt till konsumenten ligger nu på Näringsdepartementets bord.

Ett förslag om att jägare ska få sälja vildsvinskött direkt till konsumenten ligger nu på Näringsdepartementets bord.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala kommun2020-01-23 19:30

Förra året ökade antalet viltolyckor i länet. Enligt statistik från Nationella viltolycksrådet skedde det 3037 olyckor med vilda djur inblandade ute på vägarna under 2019. Under 2018 låg den siffran på 2949 stycken.

Det djur som sticker ut absolut mest i olycksstatistiken är vildsvinet. Förra året skedde det 464 vildsvinsolyckor, en rejäl ökning jämfört med 2010 då samma siffra var nere på 68 stycken. En naturlig förklaring till det är vildsvinen ökat i antal.  

Livsmedelsverket fick förra året i uppdrag av regering att se över hur man kan öka avyttringen av vildsvinskött. Länsstyrelsen i Uppsala län var med och tog fram förslaget.

– Livsmedelsverket har kommit med ett förslag om hur jägarna ska kunna få möjlighet att sälja direkt till konsumenten. Just nu skjuter jägarna tills frysarna är fulla. Man kan sälja men det är krångligt och de flesta drar sig för det, säger Lars Plahn, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

I dagsläget måste köttet gå via en vilthanteringsanläggning och det finns få sådana i länet.

Lars Plahn tror att förslaget kan leda till att olyckorna där vildsvin är inblandade minskar.

Det slutgiltiga förslaget, som bland annat innefattar att jägare ska få sälja kött från upp till tio vildsvin direkt till konsumenten, är inlämnat till regeringen. Och nu ska de sammanställa en proposition för omröstning i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!