Nygamla vuxenutbildningar startar till hösten

Yrkesplugget breddar sitt kursutbud i Uppsala och riktar in sig på fyra vuxenutbildningar. Totalt rör det sig om närmare 60 elever som kan börja i oktober.

20 augusti 2019 10:10

Sedan 2010 driver företaget Yrkesplugget en gymnasieskola i Uppsala med inriktning på praktiska program inom bygg- och fordonsbranschen. I oktober startar man sina första vuxenutbildningar i kommunen. Rent tekniskt tar man över Lernias utbildningar i och med att Yrkesplugget vann en kommunal upphandling i början av sommaren.

– Vi har motsvarande utbildningar för gymnasieelever och det är utbildningar där eleverna kan gå ut till en anställning, säger Björn Wallqvist, rektor på Yrkesplugget Vux i Uppsala.

Två av utbildningarna – godshantering lager och terminal samt hjulutrustningsteknik – pågår i drygt 35 veckor och är så kallade kombinationsutbildningar.

– Förutom de tekniska och praktiska kurserna läser eleverna även svenska som andraspråk eller svenska för invandrare – beroende på vilket behov man har, säger Björn Wallqvist.

De två andra utbildningarna – personbilstekniker och lastbilsmekaniker – sträcker sig över ett år. Kurserna startar 14 oktober och det görs plats för drygt 15 personer per kurs.

– Det är en optimal och bra grupp och det blir en mer individbaserad undervisning, säger Björn Wallqvist.

Uppsala kommun står som huvudman för vuxenutbildningarna och eleverna har rätt att söka studiemedel genom CSN. Lärarna samt de tiotalet eleverna som studerade vid Lernia följer med till Yrkesplugget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell