Nu ställs Skeppet på rätt köl

På måndagen påbörjades arbetet med att få upp restaurangbåten Skeppet på rätt köl. Ett arbete som har försvårats på grund av tuffa förhållanden i vattnet. "Vattennivån har stigit närmare en halvmeter den senaste veckan", säger arbetsledaren.

Dykare fanns på plats vid Skeppet på måndagen.

Dykare fanns på plats vid Skeppet på måndagen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Vatten2018-04-09 16:24

Tidigt på morgonen den 20 mars larmades räddningstjänsten om situationen – efter att förbipasserande upptäckt att fartyget låg med kraftig slagsida. Skeppet hade tagit in vatten, men anledningen till detta är fortfarande okänd. Platsen har inspekterats av både kommun och räddningstjänst, samtidigt som ägaren har befunnit sig i utlandet. För tillfället ligger restaurangbåten lutad mot botten på Fyrisån.

LÄS MER: Här är planen för Skeppet

Gång- och cykelvägen vid kajkanten var avspärrad på måndagsmorgonen då arbetet inleddes. Peter Högosta, som är ansvarig arbetsledare, säger att de inte har någon bestämd deadline för när jobbet är klart.

– Jag har bokat upp två veckor för arbetet med Skeppet, men det kan hända att det blir klart redan denna vecka, säger han.

På grund av ett problem med elektriciteten lyckades de däremot inte komma i gång direkt på morgonen.

– Vi hade enligt tidsplan räknat med att komma lite längre i dag. Sedan har vi märkt att det är väldigt strömt i vattnet, vilket försvårar dykarnas arbete. Det är en av orsakerna till att vi använder en kran för att lyfta oss upp och ner. Utöver att vattnet är strömt har vattennivån stigit närmare en halvmeter den senaste veckan, säger Peter Högosta.

Hur går arbetet till?

– Det är flera luckor, på ungefär 20 centimeter vardera, som ska stängas igen. Just nu arbetar vi med att pumpa ut vatten från båten.

Hur många pumpar använder ni?

– Vi har en som pumpar ut 20 000 liter i minuten, men den kanske inte är tillräcklig. Vi kommer eventuellt behöva ta in fler pumpar som tillsammans kan pumpa ut 60 000 liter i minuten, säger Peter Högosta.

LÄS MER: Teorin: Därför sjönk Skeppet

Tidigare har Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, sagt till UNT att fartygets storlek gör det svårt att lyfta den ur Fyrisån. Valet föll i stället på att utföra fysiskt arbete vid kajkanten genom att säkra upp båten med vajerspel och pumpa ut vattnet. Först när detta är genomfört kommer man återigen försöka fastställa orsaken till varför restaurangbåten började ta in vatten.

LÄS MER: Båtägaren: ”Jag befinner mig i chock”

Båtägaren, som fick beskedet om vad som hade inträffat under sin semesterresa, har sagt att båten brukar stå tom över vintern men att planerna var att öppna Skeppet igen till sommaren. Den kritik som har riktats mot båten, som påstår att den var i dåligt skick, har dock förnekats av ägaren.

– Det stämmer inte alls, den som säger det hittar på. Alla papper är i ordning och det ska inte vara några problem, har ägaren sagt till UNT tidigare.

LÄS MER: "Ansvaret ligger hos båtägaren"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!