Nu ska Uppsala göra som Södertälje

I dag tisdag lanserar kommunen och polisen ett samarbete mot den grova brottsligheten i Gottsunda och Valsätra. Södertälje står som förebild. UNT rapporterade direkt från pressträffen klockan 11.

11 juni 2019 09:40

Ett sexårigt kvalificerat samarbete där målet är det högsta möjliga: att genom ett långsiktigt och uthålligt arbete komma tillrätta med brottsligheten och sociala problem. Så beskriver kommunen och polisen sitt nya samarbete mot grov brottslighet i Gottsunda i den pressinformation de skickat ut.

Formen för samarbetet är hämtad från Södertälje som fått mycket uppmärksamhet för sina lyckade insatser mot grov, organiserad brottslighet. I vintras besökte till exempel kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S) och Gunnar Appelgren, polisens insatsledare, Uppsala för att inför politiker, kommuntjänstemän och polis berätta om sina erfarenheter och vad som gjort samarbetet så lyckat.

Något av det som då lyftes fram var politiska satsningar på skolan, täta myndighetssamarbeten, stor öppenhet i polisarbetet för att förtjäna medborgarnas förtroende, och stora utredningsresurser till särskilda symbolärenden.

Carin Götblad, regionpolischef, var med och startade insatserna i Södertälje. Nu vill hon och kommunen se samma fördjupade samarbete i Uppsala. Under en presskonferens i dag tisdag ska hon och kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) berätta vad samarbetet ska innebära i detalj.

– Vi vill med gemensamma krafter gå på djupet mot de grova brotten. Nu ska vi presentera vad vi kommit fram till att vi ska göra, säger Erik Pelling.

Det här fördjupade samarbetet är en insats bredvid andra i Gottsundaområdet, som det medborgarlöfte som polisen och kommunen skrev under i mars, och den handlingsplan som tagit fram för att få bort Gottsunda-Valsätra från listan över särskilt utsatta områden.

– När det gäller medborgarlöftena är tre av fyra redan uppfyllda, säger Erik Pelling.

Hur är det med det sedan flera år utlovade poliskontoret i Gottsunda?

– Det är den punkten som är kvar. Personalen är på plats, men inte lokalen. Det är en fråga för polisens centrala fastighetsavdelning, säger Erik Pelling.

På kort tid har flera skottlossningar ägt rum i Gottsundaområdet, den senaste strax efter lunchtid på måndagen.

– Det är klart man blir orolig och det är bedrövligt att det sker, säger Erik Pelling.

Men, påpekar han, det har inte förändrar hans tro på framgång i Gottsundaområdet, även om det är svåra problem som ska lösas.

– Antagligen ligger grovt kriminella som tappat respekten för grovt våld bakom det här. Det är läskigt.

En ytterligare skottlossning inträffade på måndagen vid 20-tiden i området Djäknegatan/Kantorsgatan på Kvarngärdet.

LÄS MER: Polisen: "Vi har kontrollerat flera personer"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri