Nu införs bevattningsförbud

För sent att fylla pool och vattna trädgården i Bälinge, Lövstalöt, Vattholma och Skyttorp. På grund av låga grundvattennivåer införs nu bevattningsförbud fram till och med den 30 september.

2 maj 2019 09:29

Den 1 maj beslutade Uppsala Vatten och Avfall AB att införa årets första bevattningsförbud i kommunen. I nuläget gäller förbudet Bälinge, Lövstalöt, Vattholma och Skyttorp. Det innebär att boende ej får använda vatten från det kommunala nätet till att exempelvis fylla en pool, bevattna trädgården eller tvätta bilen.

I ett pressmeddelande skriver Uppsala Vatten att bevattningsförbudet införs redan 1 maj för att undvika dricksvattenbrist senare under året. Även om det skulle regna under våren och början av sommaren så kommer inte grundvattennivåerna att stiga. Den här tiden på året använder växtligheten den nederbörd som kommer och mycket lite når ned till grundvattnet.

– Vi har tidigare år sett att bevattningsförbud har en väldigt positiv effekt på hur vi använder vårt vatten. Med de låga grundvattennivåer som vi ser i vissa orter, är det nödvändigt att införa ett bevattningsförbud för att hålla nere vattenförbrukningen. Under våren och sommaren fylls grundvattennivåerna inte på utan nu ska vi klara oss på det vatten som har kommit under hösten och vintern, säger Bertil Lustig, chef för dricksvattenavdelningen, i pressmeddelandet.

Bevattningsförbudet sträcker sig fram till den 30 september.

Bevattningsförbud och vattenförbrukning

Ett bevattningsförbud innebär följande

• Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.

• Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.

• Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.

• Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Fakta om vattenförbrukning

• En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

• För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

• Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.

• Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.

• Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Källa: uppsalavatten.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell