Nu har bygget av nya skolan börjat

Om två år ska den nya Brantingsskolan ta emot sina första elever. På onsdagsmorgonen togs det första spadtaget för skolan som ska rymma drygt 700 elever.

19 juni 2019 17:01

De gamla lokalerna revs i höstas. Först var tanken att stora delar av byggnaderna skulle bevaras, men när det uppdagades att de var i sämre skick än kommunen trott togs beslut att allt förutom aulan och entrén skulle rivas. På onsdagen påbörjades bygget med de nya lokalerna, som precis som sina föregångare är belägna i Sala backe.

– Det är klart att den utdragna tiden varit väldigt frustrerande. Men det är ingen idé att älta det, utan nu är det bara att hålla tummarna att själva bygget löper på enligt plan, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jämfört med den gamla skolan, som Erik Pelling beskriver som "ganska mörk med långa korridorer", ska den nya bli "betydligt fräschare". Fler fönster och mer konstruktion i glas har bland annat utlovats, liksom att skolgården anpassas mer efter elevernas behov än den tidigare som bestod av en stor asfaltsyta. Själva storleken på skolgården har emellertid uppmärksammats. Uppsala kommun rekommenderar en skolgårdsstorlek på 20 kvadratmeter per elev, men eftersom kommunen beslutade att bygga bostäder försvann en del av den potentiella skolgården. Erik Pelling är osäker på om den kommer att nå upp till minimimålet.

– Den kan vara något under 20 kvadratmeter. Men i stan blir skolgårdarna oftast lite mindre. Huruvida den är tillräckligt stor går alltid att diskutera, men utifrån förhållandena är det en rimlig storlek. Man får se till att kvaliteten är hög, säger Erik Pelling.

Bygget beräknas stå klart någon gång under 2021 och ska kosta cirka 400 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer