Nu förbjuds bevattning på fler orter

Bevattningsförbudet i Uppsala kommun utökas. Från och med måndag 7 augusti omfattas även Bälinge, Lövstalöt, Storvreta och Skyttorp.

7 augusti 2017 11:52

Förbudet gäller användning av kommunalt vatten och införs på grund av de låga grundvattennivåerna. Det senaste årets torra väder gör att användningen av vatten måste begränsas, skriver Uppsala vatten i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare gäller begränsningen i Järlåsa och Vattholma men alla kommuninvånare uppmanas att vara sparsamma med dricksvattnet.

– Vi uppmanar alla i Uppsala att till exempel inte borsta tänderna under rinnande vatten, se till att diskmaskin och tvättmaskin är helt fyllda innan man kör dem och duscha istället för att bada. I vissa delar (av kommunen, UNT:s anm.) räcker inte en allmän uppmaning om sparsamhet utan där är grundvattennivåerna så låga att vi behöver ha bevattningsförbud också, säger Magnus Källman vid Uppsala vatten i pressmeddelandet.

Bevattningsförbudet gäller till och med den sista september.

Finns det anledning att tro att förbudet hävs innan dess?

– Nej, det tror jag inte. Grundvattennivåerna påverkas inte så mycket den här tiden på året, säger Linda Hallenberg, marknads- och kommunikationschef på Uppsala vatten.

Kan förbudet komma att utökas ytterligare?

– Vi följer kontinuerligt grundvattennivåerna i hela Uppsala men vi ser inte, just nu, att det behövs bevattningsförbud på fler orter, säger Linda Hallenberg.

<p>Det betyder bevattningsförbudet</p>
  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.
  • Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth