Det vilar lättnad och glädje i vardagsrummet i lägenheten i Stenhagen. En prinsesstårta vittnar om att det har firats. Sexårige huvudpersonen Denis Hlushchuk ömsom ligger, ömsom sitter i soffan. På soffbordet står bilar prydligt uppradade. Medan vi andra samtalar ritar och skriver han, men i bland vill han flika in något, som att han är glad i dag. Han går i förskoleklass och räcker upp handen.
– Jag går i skolan varje dag, jag var där som vanligt i dag, och jag tycker om skolan, säger han.
Det var i måndags som Denis, hans morföräldrar Marianna och Ivan Ilykuv, och hans gode man Midia Soufi fick beskedet de väntat så innerligt på: att Migrationsverket river upp sitt utvisningsbeslut och att Denis får stanna i Sverige. Här bor han hos Marianna och Ivan, som för flera år flyttade till Uppsala från hemlandet Ukraina för ett arbete åt Ivan.
– Äntligen kan vi få lugn och ro. Vår dotter i himlen kan lugna sig, för hennes son är nu i trygga händer, säger Marianna.
LÄS MER: Sexårige Denis från Ukraina får stanna i Sverige
Denis kom till Sverige med sin mamma när han var två år. Mamman ansökte om uppehållstillstånd åt Denis, och till sig själv i anknytning till sin partner. I mars 2018 hittades Denis mamma död i en lägenhet i Södertälje. Hennes partner misstänktes för mord, men polisen skrev senare av ärendet. Fadern har formellt avsagt sig vårdnaden av sin son.
Migrationsverket beslutade om utvisning av Denis, ett beslut som stoppades tillfälligt i oktober i höstas. Efter det har Denis och hans anhöriga fått vänta. Ovissheten har varit det värsta.
– Varje dag har det varit så nervöst och jobbigt, säger mormor Marianna.
Hon uttrycker sin stora tacksamhet över det massiva stöd Denis fått, av människor i när och fjärran. Medier från hela världen har hört av sig och många journalister har besökt hemmet i Stenhagen. I sociala medier har det bildats en stark opinion med tiotusentals namnunderskrifter för hans sak. Men kanske har den allra viktigaste personen varit den gode man som Denis fick i Uppsalabon Midia Soufi. När mormor Marianna särskilt omnämner henne applåderar Denis från soffan.
För Midia Soufi var den här myndighetskontakten något nytt. Hon har fått lära sig mycket, som att ansöka om ett så kallat verkställighetshinder.
– Jag bestämde mig: de ska inte få ta Denis ifrån oss. Jag tänker på alla de som nu kommer till Sverige, många ensamkommande, som kanske inte får stöd av någon med samma inställning som jag. Efter ett utvisningsbeslut får man inget offentligt biträde till stöd. Då får inte Migrationsverket göra sådana här fel, säger hon.
Midia Soufi engagerade det juridiska ombudet Baharak Vaziri i ärendet. Enligt Baharak Vaziri finns flera anledningar till varför Denis får stanna i Sverige.
– Den främsta anledningen är att Migrationsverket från början missat att Denis morfar är EES-medborgare. Det innebär att Denis som familjemedlem har uppehållsrätt, och om fem år kommer han kunna ansöka om svenskt medborgarskap, förklarar hon.
Den typen av misstag sker när Migrationsverket fattar beslut utan utredning, menar hon.
– Men det får inte ske, man ska ha förtroende för en myndighet, säger Baharak Vaziri.
Efter att Denis utvisningsärende frysts i väntan på utredning var familjen och ombudet Baharak Vaziri själva tvungna att påpeka vilka paragrafer som utvisningen hade brutit mot.
– Det fanns flera invändningar. Om Migrationsverket inte godtagit att morfadern är EES-medborgare hade nästa steg varit att visa att Denis inte haft något mottagande i Ukraina. Skulle Migrationsverket från början ha utrett hade de även sett att det inte fungerat att skicka tillbaka Denis, säger Baharak Vaziri.
Denis mormor Marianna har dock en förlåtande attityd mot Migrationsverket.
– De är pressade av så många ärenden. Det måste bara ha blivit något missförstånd i vårt ärende, en mänsklig miss. Jag är inte arg, säger hon.
Migrationsverkets pressekreterare Irene Sokolow uppger att myndigheten insåg att man fattat beslut för snabbt och att det fanns frågor kvar att utreda.
– Barn till föräldrar som har uppehållsrätt har också de uppehållsrätt – det gäller även barnbarn. Men här var det fråga om ovanliga omständigheter. Vi behövde först utreda huruvida morföräldrarna eller åtminstone en av dem var EES-medborgare. När det visade sig att morfadern var det såg vi att det var en möjlighet för honom att få stanna, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket.
Nu hoppas mormor Marianna och morfar Ivan få adoptera sitt barnbarn. En ansökan ligger redan hos tingsrätten, med yttranden till stöd från socialtjänsten.
– Vi ska göra allt vi kan för Denis.