Nötter stoppar hennes flygresa

Alundabon Ida Forsman har jordnötsallergi, men Thai Airways vill inte hindra folk från att äta nötter ombord. Hon tvingas nu ställa in Thailandsresan och familjen kan förlora 20 000 kronor.

29 december 2017 20:00

Ida Forsman hade planerat att flyga på semester till Thailand den 4 januari tillsammans med resten av familjen. Ett krux är att hon har så svår jordnötsallergi att hon kan dö om någon av de andra passagerarna äter nötter på planet.

Häromdagen ringde Ida Forsmans sambo Jimmy Thynell till Thai Airways som de bokat resan med för att berätta om sambons allergi.

– Vi har flugit många gånger tillsammans. Då har vi alltid några dagar i förväg berättat om allergiproblemet för flygbolagen så har de sett till att det varit jordnötsfritt på planet. Flygbolagen har stoppat serveringen av jordnötter ombord utan att det varit några konstigheter, berättar Jimmy Thynell.

Men Thai Airways reagerade annorlunda.

– Thai Airs representant sa att de inte tänkte stoppa serveringen av jordnötter under resan. "Det finns passagerare som betalat 45 000 kronor för resan och de ska ha sina jordnötter", sa killen på Thai Airways, uppger Jimmy Thynell.

Flygbolaget ska ha informerat om att Ida Forsman på grund av sin allergi inte kommer att tillåtas gå ombord. Som en följd har familjen fått avboka Thailandsresan.

Thai Airways har meddelat att inga pengar kommer att återbetalas. Det rör sig om 16 400 kronor plus kostnader för ett av boendena i Thailand, totalt cirka 20 000 kronor, som familjen riskerar att gå miste om.

– Jordnötsallergi är en funktionsnedsättning så jag ser det här som diskriminering, kommenterar Ida Forsman.

Familjen inklusive de två barnen hade tagit ledigt i tre veckor från skola och arbete och har dessutom sparat länge för att ha råd med resan.

– Vi är självklart väldigt besvikna men kommer att gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden, säger Ida Forsman.

UNT har utan framgång försökt få en kommentar från Thai Airways.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters Sigrid Asker