"Hej Grabbs! Det närmar sig!" Så inleds ett mejl som en anställd vid företaget Ricoh skickade i fjol till en tjänsteman på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU vid Ultuna utanför Uppsala.
I mejlet uppmanades tjänstemannen vid SLU att skicka över sitt passnummer inför en resa till fotbolls-EM i Frankrike. Enligt planerna skulle Ricoh, som säljer kontorsmaskiner, betala resa, hotell och matchbiljetter för den SLU-anställde, en person som i tjänsten gjorde affärer med just Ricoh.
Det hela avslöjades när en konkurrent till Ricoh vände sig till SLU och begärde ut alla mejl mellan SLU-tjänstemannen och Ricoh. När ledningen inom SLU fick se vad det stod i mejlen inleddes en intern utredning.
Det hela ledde till att tre SLU-tjänstemän sade upp sig och blev polisanmälda för tagande av muta. Under SLU:s internutredning framkom flera andra uppgifter som tydde på oegentligheter, bland annat att två av de utpekade SLU-anställda under 2015 hade bjudits av Ricoh till Stockholm Open i tennis med resa, middag och alkohol.
Under det år som gått sedan ärendet överlämnades till polisen har det legat på is. Den åklagare som tidigare ansvarat för fallet har inte kommit någonstans eftersom polisen saknat resurser.
Utredningen ska inom kort övertas av en annan åklagare, kammaråklagare Leif Görts, som ännu inte hunnit sätta sig in i materialet.
– Jag ska börja med det när jag är åter från min semester. Men polisen har kort om folk och läget är därför klart bekymmersamt, säger Leif Görts vid Riksenheten mot korruption.
En av de polisanmälda tjänstemännen vid SLU ingick 2016 ett leasingavtal med Ricoh. Det handlar om digitala tryckpressar som hyrts in för 90 000 kronor i månaden i fem år, vilket ger en totalkostnad på 5,4 miljoner kronor.
Av avtalet framgår att Ricohs kontaktperson i den affären är samma individ som var med och arrangerade bjudresan till fotbolls-EM i Frankrike.
Inom SLU finns planer på att avsluta avtalet i förtid.
– Det känns inte bra att ha en affärspartner som använder affärsmetoder där man bjudit våra tjänstemän på resor och annat, säger Mikael Jansson, presschef vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Enligt Mikael Jansson är det av juridiska skäl komplicerat för SLU att avsluta det civilrättsligt bindande avtalet.
– Så länge polis och åklagare inte gjort något är det svårt att agera. Det hade varit enklare för oss om det funnits ett avgörande i den frågan att luta sig emot.