Mörkret – inte kylan – ger höstlöven färg

Vid Ultuna går det just nu att få en fascinerande ögonblicksbild av hur hösten färgar landets björkar. I en allé har träden antagit olika färger utifrån sin genetiska kod.

4 oktober 2017 09:00

Alldeles väster om Dag Hammarskjölds väg i höjd med Ultuna finns en allé som består av björkar från olika delar av Sverige. På 1930-talet flyttades björkarna till allén från olika delar av landet och de härrör från Abisko i norr till Ystad i söder. Träden är en del av den så kallade genetiska trädgården och tillhör Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I och med att hösten kommit syns det tydligt i björkallén att tidpunkten då löven får sina höstfärger beror på varifrån i landet de hämtats. Färgningen och fällningen av löven hänger samman med hur träden är genetiskt programmerade.

Man skulle kunna tro att trädens höstfärger styrs av kylan, alltså att lövens kulörter blir starkare ju kallare det blir. Men riktigt så enkelt är det inte, enligt Jens Sundström, lektor vid Institutionen för växtbiologi vid SLU.

– Björkarna i allén svarar på nattförlängningen vid olika tidpunkter. De björkar som kommer norrifrån har därför redan tappat sina blad, uppger Jens Sundström.

Träden är alltså genetiskt anpassade att skifta färg utifrån hur lång tid det är mörkt under ett dygn. Det förklarar varför de björkar som planterats in i allén från södra Sverige har kvar sina löv längre in på hösten än Norrlandsbjörkarna.

– Kylan har endast marginell betydelse, det avgörande är ljuset. Tittar man på ett träd som står nära en gatlykta kan man se att de löv som utsätts för ljuset gulnar senare på hösten än de som inte exponeras för gatubelysningen, säger Jens Sundström.

LÄS MER:Ny strategi: Träden ska inte bli färre – trots husbyggen

LÄS MER:Här är Uppsalas vanligaste träd

Träden i våra hjärtan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!