Mannen var försvunnen sedan i höstas när hans kropp hittades nära badplatsen i Lafssjön, öster om Vattholma, på kvällen den 14 maj. Han hade bragts om livet och legat i sjön en längre tid.

LÄS MER: Misstänkt mord utreds efter fynd i badsjö

En tyngdpunkt i utredningsarbetet är därför att undersöka var mannen befunnit sig och vilka han träffat under sin sista tid i livet. Telefonoperatörernas uppgifter om mobilsamtal kan vara en viktig pusselbit i det arbetet, men sedan EU-domstolen förra året underkände den svenska modellen för datalagring har operatörerna kraftigt bantat sin lagring, även om rättsläget ännu är oklart.

– Vi har inte fått ut något alls, säger Uppsalapolisens spaningsledare Ove Dahlberg.

Hans bedömning är att uppgifter om mannens telefonkontakter och var hans mobiltelefon befunnit sig kan vara viktiga för att föra utredningen framåt. Sådana data har ofta ingått bland bevisen i utredningar av äldre brott.

– Förr kunde man backa bandet ungefär ett år och få fram rörelser och telefonhistorik för olika personer. I så fall hade vi haft en klar möjlighet att i vart fall kartlägga hans sista vecka, säger Ove Dahlberg.

Han är i övrigt försiktig med uppgifter om utredningen, som sker i nära samarbete med polis i Stockholm där mordoffret var bosatt. Mannen, som var i 25-årsåldern, hade tidigare bott i Uppsala och haft kontakt med flera personer som är kända för polisen. Utredarna avslöjar inte hur mannen dödades och vet ännu inte säkert om fyndplatsen är densamma som brottsplatsen.

LÄS MER: Döde mannen tidigare Uppsalabo

I takt med att utredningen gått vidare har polisen några gånger återvänt till området vid sjön för att söka efter eventuella spår. Det skedde så sent som i förra veckan, men det är inte känt om det gett några resultat. Samtidigt fortsätter polisen att hålla förhör med anhöriga och personer som haft kontakt med mannen.