Maj 2018

Det var i mitten av maj i år som polis kallades till Lafssjön, utanför Vattholma, efter att något som kunde vara mänskliga kroppsdelar påträffats. Polisen var först förtegen om händelsen men kunde dagen efter bekräfta att man inlett en förundersökning gällande mord.

Vid badplatsen genomförde polisen tekniska undersökningar, samtidigt som dykare sökte igenom vattnet och polisen flög med helikoptrar över skogen. En rättsmedicinsk obduktion genomfördes för att fastställa identiteten på den döde mannen och ett par dagar senare fastställdes det att han var i 25-årsåldern och tidigare bott i Uppsala kommun. Han var tidigare dömd för bland annat rån och rånförsök. De anhöriga underrättades och polisen vädjade till allmänheten om tips. Man var intresserad av personer, fordon och avvikande aktivitet i skogarna runtomkring sjön.

– Vi är intresserade av iakttagelser under såväl den senaste månaden som flera månader tillbaka i tiden, sade polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Juni 2018

I juni kunde polisen berätta att mannen varit saknad sedan hösten 2017 och att han bragts om livet och legat död i sjön under en längre tid.

Man berättade även att den döde mannen haft kontakt med flera personer som sedan tidigare var kända för polisen. Det visade sig dock vara svårt att kartlägga hans sista tid i livet då EU-domstolen underkänt den svenska modellen för datalagring vilket lett till att telefonoperatörer kraftig bantat sin lagring.

– Vi har inte fått ut något alls. Förr kunde man backa bandet ungefär ett år och få fram rörelser och telefonhistorik för olika personer. I så fall hade vi haft en klar möjlighet att i vart fall kartlägga hans sista vecka, sade spaningsledaren Ove Dahlberg då.

Juli 2018

I juli gick polisen ut med den döde mannens identitet. Ove Dahlberg berättade då att polisen var i behov av mer information men i slutet av augusti hade man ännu inte fått något väsentligt.

Under sommaren jobbade polisen med olika spår och utredningen nådde så långt att en person delgavs misstanke om inblandning i gärningen. Efter förhör släpptes dock personen och alla misstankar har avskrivits.

November 2018

Under helgen den 24-25 november, ett drygt halvår efter fynden i Lafssjön, greps två personer och anhölls. Både polis och åklagare är förtegna och håller nu fortsatta förhör med bägge personerna. Senast onsdag måste åklagaren lämna in en häktningsframställan.