Mordåtalade får stanna kvar i häktet

De tre män som åtalats för mordet vid Lafssjön norr om Uppsala blir kvar i häktet. Det beslutades när rättegången avslutades på måndagen.

3 juni 2019 19:30

Två av dem är misstänkta för mordet på en 22-årig man som misshandlades och knivhöggs till döds vid sjön i oktober 2017. Kroppen packades in i plastsäckar och sänktes i sjön, men hittades för drygt ett år sedan. Den tredje åtalade misstänks för medhjälp till mord.

Alla tre har nekat till brott, men när rättegången avslutades på måndagseftermiddagen beslutade tingsrätten att de ska bli kvar i häkte i avvaktan på dom. Det ger en fingervisning om att alla tre kan komma att fällas.

De åtalade kommer alla från Uppsalatrakten och är i 25-årsåldern. De var mer eller mindre bekanta med mordoffret, som tidigare bott i Uppsala. Enligt åklagarna var alla tre inställda på våldsamheter när de stämde träff med honom vid sjön på höstkvällen 2017. De ska enligt åklagaren ha skaffat batonger, plastsäckar, rep och en gummibåt som fanns på platsen.

När de misstänkta förhördes tidigare under rättegången gav de olika versioner av vad som skett och hur de inblandade agerat. Klart är att alla tre varit på platsen vid badsjön där offret dödades.

Fallet var till en början svårutrett för polisen, men flera pusselbitar föll så småningom på plats. Bland annat kunde det rep som virats runt plastsäckarna spåras till en butik i Uppsala. En kontroll av butikens kassaredovisning visade att en av de män som senare greps och anhölls hade köpt samma rep några dagar före mordet. Uppgifter som de misstänkta lämnat till anhöriga och vänner om händelsen vid sjön stärkte misstankarna mot dem och blev en tung del i åklagarens bevisning.

Tingsrättens dom meddelas senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist