Mor och söner i stor brottshärva

Vapen, knark, utpressning och dödshot. Det är några ingredienser i en härva som nystats upp under Upp­salapolisens gängsatsning. Fyra personer i en Uppsalafamilj dömdes till totalt drygt sex års fängelse.

12 februari 2017 10:05

Den 2 oktober 2016 ringde en 19-årig Uppsalabo till polisen och sa att han fruktade för sitt liv. Mannen hävdade att han blivit inlurad i en narkotikaaffär och förmåtts att transportera fem kilo hasch från Malmö till Uppsala.

I väntan på att överlämna narkotikan till de riktiga ägarna gömde 19-åringen partiet vid sin bostad i södra Uppsala varefter någon okänd ska ha stulit det. Det ledde till att knarkets ägare, tre bröder i en Uppsalafamilj, hotade att klippa av hans fingrar och döda honom om de inte fick 160 000 kronor. Mannen ska även ha blivit slagen och hotad med pistol. Så långt 19-åringens påståenden.

Mannens historia stöds av en kompis som vid ett tillfälle blev uppringd av 19-åringen. Han ville låna pengar och sa att han blivit skuren och riskerade att dödas. Under telefonsamtalet hördes i bakgrunden någon säga att 19-åringen hade kort tid på sig att skaffa fram pengarna.

När 19-åringen slutligen vände sig till polisen togs uppgifterna på allvar och han gömdes på en hemlig adress. En utredning drogs igång och kort tid senare greps de tre bröderna av polisen.

Bröderna förnekade brott och sa att anklagelserna mot dem var påhittade.

Tingsrätten bedömde det dock som osannolikt att 19-åringen skulle ha fantiserat ihop historien, inte minst för att han då avslöjade att han transporterat narkotikapartiet till Uppsala. Som UNT tidigare rapporterat kom han att dömas för narkotikabrott till skyddstillsyn och samhällstjänst.

De tre bröderna fick fängelse i mellan 18 och 28 månader för bland annat olaga frihetsberövande, försök till utpressning och narkotikabrott. Samtliga är straffade sedan tidigare.

I samma mål åtalades en av bröderna även för att ha varit med och beställt varor via nätet för 150 000 kronor i andra personers namn. Varorna levererades till en butik i Eriksberg i Uppsala. Mannen ska sedan ha försökt bryta sig in i butiken för att ta varorna. Men domstolen ansåg att bevisningen mot honom inte höll.

Brödernas mamma, en kvinna i 50-årsåldern, åtalades i ärendet för vapenbrott. När polisen gjorde husrannsakan i kvinnans bostad i oktober i fjol försvann hon in i köket och började rota med några plastpåsar. I en av påsarna hittade polisen en halvautomatisk pistol.

Kvinnan uppgav att pistolen var helt okänd för henne men Uppsala tingsrätt dömde henne till sex månaders fängelse.

Enligt Jale Poljarevius som leder Uppsalapolisens gängsatsning är det här ett av de ärenden som man arbetat med. Målet ska tas upp i hovrätten i början av mars.

Åklagarna i målet begär att straffen skärps för de tre bröderna.

– Vi anser även att vapenbrottet som mamman dömts för ska bedömas som grovt och resultera i straffskärpning, säger kammaråklagare Elin Blank.

Vad gäller gäng- och nätverksbaserad brottslighet i Uppsala anser hon inte att det skett några avgörande förändringar under de 17 år som hon kan överblicka.

– Från och till under åren har det funnits olika stadsdelsbaserade gäng i Uppsala och så är det än idag. Man kan konstatera att Uppsala varit ganska förskonad från kriminalitet bland mc-gäng.

Som en positiv satsning mot kriminella nätverk nämner Elin Blank det regionala underrättelsecenter som finns i Uppsala sedan 2009. Det består av en rad myndigheter, bland annat Polisen, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Tullverket.

Underrättelsecentret arbetar bland annat med att stoppa bidragsfusk och överutnyttjande av välfärds­systemet.

<p>Resultat "Särskilda insatser"</p>

Här är några resultat från polisens satsning, från augusti 2016 till början på februari 2017.

Frihetsberövade
Gripna: 93
Anhållna: 49
Häktade: 27
Omhändertagna: 59
Efterlysta: 22

Brott
Misshandel: 12
Rån: 13
Narkotikabrott: 49
Stöld: 12
Vapenbrott: 14
Brott mot knivlagen: 13
Våldtäkt: 2

Beslag
Gevär, pistoler: 15
Automatvapen: 2
Handgranater: 1
Hasch: 1,5 kilo
Alkohol: 245 liter
Kontanter: 543 000 kronor

Enligt polisen har man gjort ingripanden och tillslag i Uppsalastadsdelarna Sävja, Valsätra, Gottsunda, Stenhagen, Gränby samt Resecentrum, Stadsparken, Forumtorget och Brantingstorg,

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters

Ämnen du kan följa