"Mitt liv är i telefonen"

Är den smarta telefonen lika med stress och ohälsa, eller är den ett viktigt komplement i vårt sociala liv? Vi gick ut på stan och frågade mobilanvändarna vad de använder mobilen till.

10 juli 2019 14:00

Maria Ekblom, Uppsala

– Jag tycker inte jag använder telefonen för mycket. Det blir kanske fyra timmar i snitt om dagen och aldrig under arbetstid. Jag använder den till att chatta, för Messenger, mejl, Instagram, sociala medier och lite bankärenden.

Stephen Wilhelmsson, Uppsala

– Samma här, jag använder den kanske runt fyra timmar om dagen. Man plockar ju upp telefonen ganska ofta, inte på jobbet, men på rasterna tittar jag på den. Det är svårt att säga hur många timmar man lägger på telefonen. Jag har den mest för sociala medier och för att spela spel.

Sebastian Huss, Stockholm

– Jag använder telefonen för mycket, en eller två timmar om dagen skulle jag tippa på. Jag tittar mycket på Aftonbladet och Instagram, vid dötid på tunnelbanan och sånt. Tidigare spelade jag också, men det slutade jag med när det tog för mycket av min tid. Min dotter Esther använder inte mobiltelefonen någonting, den försöker vi hålla borta från henne eftersom vi själva inte använder den så mycket.

Anna Bokström, Knivsta

– Absolut, jag använder telefonen för mycket, många timmar varje dag. Jag använder den till allt möjligt, lyssna på musik och ljudböcker, jag kollar sociala medier, nyheter, väder, allt. Mitt liv är i telefonen. Eftersom jag inte är någon bra förebild i det här sammanhanget har jag lite dåligt samvete över att min dotter använder sin telefon mycket. Jag för ju över det jag själv gör på henne. Jag skulle vilja begränsa min telefonanvändning, men vet inte hur. Vårt umgänge blir lidande, ofta sitter vi på varsitt håll med varsin telefon. Vi har gjort några försök att ha telefonfria kvällar med sällskapsspel i stället, men det har fallit nu. Vi ska ta upp det igen.

Elvira Bokström, Knivsta

– Jag använder den för mycket, några timmar om dagen är jag på sociala medier och ser vad andra gör. Jag spelar inga spel. Jag skulle vilja begränsa telefontiden genom att försöka hitta på andra saker att göra i stället.

Bacilika Glansholm, Valdemarsvik

– Min skärmtid är på 7-8 timmar om dagen, det ser jag på telefonen. Jag använder den för mycket. Jag är ute på sociala medier; Twitter, Snapchat, Instagram och så kollar jag på Netflix och Youtube. Jag skulle vilja begränsa min telefonanvändning och har försökt. När jag kollat på Netflix i två timmar säger mobilen till och då måste jag trycka på en knapp för att fortsätta. I början tänkte jag att jag skulle stänga av då, men nu bryr jag mig inte om det längre. ”Bara en video till”, tänker jag. Jag vill begränsa mig, men vet inte om jag är tillräckligt stark för att göra det.

Mejram Glansholm, Uppsala

– Jag skulle nog säga att jag använder den för mycket. Oftast plockar jag upp den när jag inte har något att göra, men det blir nog tre timmars skärmtid per dag. Jag använder telefonen för Instagram, Snapchat, Facebook och för att ringa. Jag spelar ingenting. Jag vill inte begränsa min telefontid, den är under kontroll och stör mig inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Enkät: Emelie Högberg