Misstänkt serietafsare blir fortsatt häktad

Den 23-årige man som häktats för en serie sexuella ofredanden av kvinnor i Uppsala blir kvar i häkte medan utredningen fortsätter.

28 februari 2019 11:53

Mannen häktades för två veckor sedan, misstänkt för åtta fall av sexuella ofredanden. På torsdagen begärde åklagarna att brottsrubriceringen skulle skärpas till våldtäktsförsök i två av fallen. Det gäller händelser på Arosgatan respektive Tiundagatan:

– Vi har utifrån vad som berättats ansett att det rör sig om en allvarligare brottsmisstanke än tidigare, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Tingsrätten gick emellertid inte på åklagarnas linje och beslutade i stället att samtliga fall även i fortsättningen ska rubriceras som sexuellt ofredande. Rätten beslutade att 23-åringen ska vara fortsatt häktad på den starkare misstankegraden medan utredningen går vidare.

LÄS MER: Sexofredanden - detta har hänt

En rad kvinnor har under vintern utsatts för en man som smugit upp bakifrån och tagit dem mellan benen eller på baken. Gärningsmannen bar i flera fall på ett blått munskydd. Den 23-årige mannen greps av polis på kvällen den 11 februari i stadsdelen Ekeby sedan en privatperson fattat misstankar. Mannen hade bland annat tagit på sig ett munskydd strax innan han iakttogs. Han nekade till brott men häktades senare på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, misstänkt för åtta fall av sexuellt ofredande på olika adresser i Uppsala mellan 28 januari och 10 februari.

LÄS MER: Karta - här ofredades kvinnorna

Totalt har ett femtontal anmälningar om likartade sexuella ofredanden i Uppsala kommit in till polisen sedan slutet av januari. Påhoppen har skett på olika platser. Serien av ofredanden väckte stor oro. En av kvinnorna berättade i UNT att hon bara hann få en skymt av gärningsmannen innan han försvann. Kvinnan chockades och förklarade att hon efteråt hela tiden varit på sin vakt när hon gått utomhus. Polisen lovade en särskild satsning för att stoppa händelserna och gripa förövaren.

LÄS MER: "Jag förstår att människor är oroliga"

Den misstänkte 23-åringen släpptes kort efter gripandet den 11 februari eftersom jouråklagaren bedömde att misstankarna inte räckte för att anhålla honom. Utredningen fortsatte och mannen kom några dagar senare självmant till polisen där han på nytt greps.

Mannens försvarare, advokat Stefan Wallin, konstaterar att hans klient har samma inställning som tidigare och nekar till brott på samtliga punkter. Advokaten har tidigare sagt att mannen gett detaljerade och fullt rimliga förklaringar till att han bar munskydd när han greps första gången.

LÄS MER: "Skulle kunna vara ett gäng tafsare"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist