Misstänkt greps i Märsta - anhölls i natt för terrorbrott

En man greps på fredagskvällen i Märsta efter dådet i Stockholm. Mannen anhölls under natten på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

7 april 2017 20:17

Den misstänkte mannen väckte uppmärksamhet i en butik i Märsta, enligt polisen. En stund senare greps han av en polispatrull.

Det var mannens beteende som gjorde att han väckte polisens intresse:

- Det var en person som rörde sig i Märsta i en butik, hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom, säger Jan Evensson från Stockholmspolisen.

- Han bröt ifrån det normala mönstret.

LIVE: Följ direktrapporten med senaste nytt om dådet från TT

Journalisten Camila Pålsson rapporterade på fredagskvällen från platsen att Steninge allé var avspärrad en lång sträcka.

- Polisen har spärrat av ungefär 100 meter från badet. De poliser som står vid avspärrningen är mycket förtegna, men jag kunde förstå att de varit här en ganska lång stund, sade Camilla Pålsson till UNT på kvällen.

LÄS MER: Uppsalabon Julian Firpo var bland de första på olycksplatsen. ”  Jag sprang fram till kvinnan och ropade till de andra i närheten att ringa 112 och hålla kvar föraren i hytten.”

Utanför avspärrningarna nära Steningebadet fanns på kvällen media och många nyfikna:

- Det har lockat till sig väldigt många ungdomar, säger Camilla Pålsson. En av dem har berättat att han satt hemma och såg fem, sex polisbilar och en polishelikopter utanför och förstod att något hade hänt.

- Flera säger att de tycker det känns konstigt och läskigt att det har hänt här. Det är mycket diskussioner och spekulationer om identiteten på den gripne, säger Camilla Pålsson.

LÄS MER: Uppsalabon Angelique: "Det var en krigsskådeplats"

Märstabon Dilyar Mohamad var på platsen under kvällen och filmade för UNT. Han berättade att polisens verksamhet var koncentrerad till en plats 200-300 meter från avspärrningen vid Steninge allé, in mot Steninge slott.

- När jag nyss åkte därifrån hade avspärrningarna tagits bort, berättade han vid 22-tiden.

LIVE-TV: Se live-sändningen med senaste nytt på unt.se

Den gripne mannen har enligt Aftonbladet sagt att han är skyldig till dådet. Mannen uppges ha varit lindrigt skadad vid gripandet.

Den gripne mannens utseende stämmer in på det signalement som polisen gått ut med, uppgav polisen vid en pressträff på fredagskvällen. Mannen är identifierad men är inte den person som körde lastbilen, enligt polisen.

Det var vid 20.30-tiden som polisen bekräftade att en person hade gripits.

- En person är gripen för nån form av inblandning i det hela, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Vid 04-tiden, natten mot lördagen, meddelades att mannen anhållits. Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman är mannen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, vilket är den högre misstankegraden.

Ytterligare en man greps under fredagskvällen i Hjulsta, enligt SVT Nyheter, som säger att det finns en koppling mellan männen. Detta är dock inget som polisen vill bekräfta.

Följ unt.se på Facebook för att hålla dig uppdaterad om senaste nytt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!