Tidigare kunde en vanlig vecka på akuten innebära omkring 1000 vårdsökande, men under mars och främst under vecka 11-12 så minskade besöken med nästan hälften så många.
– Det har varit många färre vårdsökande och det har också inneburit att vi inte haft patienter i korridorerna utan samtliga sökanden har kunnat få ett eget rum, säger Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen på Akademiska.
Men även om det är färre sökande så har akuten haft att göra.
– I och med våra nya rutiner som kommit med covid-19 så tar saker också längre tid. Bland annat så ska skyddsutrustning tas på och av, vilket tar extra tid, säger Viktor Ekström.
Den senaste veckan har antalet sökande dock sakta börjat öka igen på akuten.
Fredrik Settergren, chef vid Nära vård och hälsa som driver bland annat Region Uppsalas egna vårdcentraler, berättar att det även varit färre vårdsökande än tidigare.
– Det har blivit fler patienter som söker för bland annat problem med luftvägsinfektioner. Men färre patienter söker för planerad vård. De håller sig hemma och vågar inte komma till vårdcentralerna av rädsla för att smittas med corona.
Även på de privata vårdcentralerna i Uppsala vittnar man om en minskning av patienter sedan coronaviruset bröt ut.
– Det är lugnt i väntrummen, vi har ganska många avbokningar, säger Olle Englund, verksamhetschef på Luthagens vårdcentral.
– Vi tappade omedelbart 60–80 procent under andra veckan i mars. Sedan har det sakta vänt, men det kommer fortfarande färre, säger Mats Brolin, vd för Ekebygruppen som driver Ekeby och Aros Hälsocenter.
En möjlig förklaring till att patientbesöken minskat kan vara att människor är rädda för att belasta sjukvården i onödan.
– Man ska söka vård när man behöver det, men har man luftvägssymtom ska man ringa per telefon och inte komma in direkt. Och det finns goda rutiner här för att man inte ska riskeras att smittas av corona, säger Eva Gunnarsson, verksamhetschef på Familjeläkarna Luthagen.
Viktor Ekström på akuten säger att man även på akuten har goda rutiner för undvika smittspridning.
– Man kan alltid kontakta 1177 om man känner sig osäker, så kan de hänvisa en vidare. Men vid allvarligare tillstånd så som bröstsmärtor så ska man inte tveka på att kontakta vården direkt. Man ska inte känna sig rädd för att komma hit, säger han.