Metoo-manifestation ordnas i Uppsala

I spåren av Metoo-kampanjen på sociala medier arrangeras på söndag en demonstration på Stora torget i Uppsala.

20 oktober 2017 12:25

De senaste dagarna har sociala medier fyllts av vittnesmål om sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor.

– Jag är så arg på alla män som begår dessa fruktansvärda handlingar och arg på dem som inte lyssnar. Jag tycker det är viktigt att det här nu inte bara stannar vid ett upprop på sociala medier, utan att det också blir en fortsättning, säger Sara Fälting som tagit initiativet till demonstrationen i Uppsala.

För knappt två dagar sedan lade hon ut evenemanget ME TOO UPPSALA på Facebook och redan har 1 300 personer anmält intresse. 200 personer har svarat att de kommer till demonstrationen.

– Det strömmar hela tiden in fler intresserade i Uppsala, vilket känns jättekul och ger hopp. Samtidigt är det allt fler som går samman och arrangerar det här i sin stad, säger Sara Fälting.

Hur kom du på idén?

– Jag såg att de skulle ha en Metoo-demonstration i Stockholm och tänkte att det vore bra att ha en här också. Dels för att alla inte kan ta sig till Stockholm, dels för att visa att det här engagemanget finns i hela Sverige, säger Sara Fälting som är 23 år.

För cirka ett halvår sedan började hon engagera sig i feministiska frågor.

Efter att hon skrev uppropet så har ytterligare sex personer börjat arbeta praktiskt för att få till en bra demonstration.

– Det är mycket för oss att göra just nu, men det är roligt, säger Sara Fälting.

Hon hoppas att det som sker nu ska leda till en förändring.

– Det känns som att en förändring verkligen är på gång. Nu måste männen skärpa sig. Och jag hoppas att man kommer börja jobba på alla nivåer med att ändra attityder. Jag hoppas också att organisationer som stöttar utsatta kvinnor ska få mer stöd, säger Sara Fälting.

Demonstrationen som är öppen för alla, startar klockan 14 nu på söndag 22 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom