Medborgarbudget används för att involvera medborgare i beslutsprocesser kring hur kommunens resurser ska användas. Metoden kan beskrivas som en form av medbestämmande där invånarna får vara med och lämna förslag och fatta beslut. Fem landsbygdsområden är utsedda att ingå i det pilotprojekt för medborgarbudget som kommer att pågå 2018-2022. Projektet är ett sätt att lyfta och stötta det engagemang som redan finns, men även ett tillfälle att skapa nytt engagemang.
– Just landsbygden har vi identifierat som passande, då man känner sig lite bortglömd där, säger Erik Pelling (S). Han berättar att de nu är i mobiliseringsfasen och att en omröstning om inkomna förslag kommer att ske till hösten.
De riktlinjer som nu har antagits medför att varje nämnd får möjlighet att avsätta en del av sin tilldelade budget till medborgarbudget.
Vad är det bästa med medborgarbudget som metod?
– Finessen med det hela är att det är som att ha en påse pengar som det inte är bestämt vad de ska användas till. Man vet inte på förhand exakt vilka idéer som kommer in, säger Erik Pelling.
– Det här är ett sätt att anlägga en positiv vinkel. Ofta får vi ju förslag utifrån kritik av det som inte fungerar.
Erik Pelling betonar att det handlar om att testa ett nytt sätt att arbeta.
– Man får vara beredd på att det kan ta ett tag innan det sätter sig och ett engagemang hos befolkningen väcks.
I framtiden är även andra områden intressanta för medborgarbudget.
– Gottsunda är exempelvis ett område som är aktuellt, säger Erik Pelling.