Massiva hyllningar till 12-årige Alvar Björk

Artikeln om 12-årige Alvar Björk som misshandlades på Resecentrum har väckt starka reaktioner. Hans mod och civilkurage hyllas. Och ilskan är stor över att ingen ingrep.

12 maj 2019 20:00

12-årige Alvar Björk kärleksbombas av UNT:s läsare: "Heder åt Alvar, han borde bli en svensk hjälte", "Det känns tryggare i Uppsala med så fina killar som du", "TACK, du får mej att tro på mänskligheten", "Alvar, vilken kille! Så modig, omtänksam och osjälvisk". Det är några av många kommentarer på UNT:s Facebooksida och Instagramkonto under artikeln om det han råkade ut för.

Som vi berättat utspelade sig historien på Resecentrum i torsdags eftermiddag. Alvar Björk hade gått fram till en man med utvecklingsstörning som bar på väldigt tunga kassar och erbjudit honom bärhjälp. Strax efter kom en kille i 16-, 17-årsåldern fram och tänkte knuffa mannen, men då gick Alvar Björk emellan – och blev då själv nerknuffad av killen som sedan sparkade Alvar hårt i magen.

Inte bara killens agerande väcker ilska bland UNT:s läsare. Ännu fler reagerar över att ingen av de många vuxna som såg misshandeln grep in eller ens frågade Alvar efteråt hur han mådde.

"Vad fan är det med folk som inte går emellan när man ser misshandlar? Ju mer vi tillåter det ju mer accepterat blir det!" skriver till exempel en man. "Ni som gick förbi utan att hjälpa till, hur tänkte ni?" undrar en kvinna medan en annan läsare tycker att "någon kunde åtminstone ha ringt polisen". "Låt oss aldrig låta bli att ingripa när vi ser någon fara illa i vilket sammanhang det än gäller!!" uppmanar en kvinna.

Det är också många, allt från klasskompisar till föräldrars bekanta, som hört av sig till Alvar Björk och hans föräldrar efter artikeln.

– De undrar hur jag mår och en del säger att det var modigt av mig och att fler borde göra sånt. Men jag tycker det var självklart att jag skulle ha gjort så, säger Alvar Björk.

Hur känns revbenen i dag?

– Fortfarande ont, men bättre än i går.

Läs mer: 12-årige Alvar misshandlades på Resecentrum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow