Det var på söndagskvällen när femtonårige Oscar Israelsson var ute på promenad som han såg något underligt i vattnet vid ett av utloppen till Örbyhusån, vid järnvägstationen, mitt inne i samhället.
– På håll såg det ut som en massa majs som låg i vattnet. När jag kom närmare såg jag att det var en massa död fisk, förklarar Oscar Israelsson.
UNT var på plats vid ån på måndagsförmiddagen och träffade Oscar och hans pappa Hans Israelsson.
Ansamlingen av döda gäddor, mörtar, abborrar och braxar är stor. För vilda djur, bland annat fåglar har fisken blivit ett enkelt sätt att hitta byte. I vattenbrynet ser man att något djur ätit av fisken.
Hans Israelsson har fiskat i många år. Han berättar att han på vintrarna sett död fisk i olika vattendrag i norra Uppland.
– Men det här är en så stor volym och dessutom på ett ställe där syretillförseln borde vara ganska god, menar Hans Israelsson.
Flera personer som passerar förbi ån reagerar och tycker att det är olustigt med en massa död fisk som flyter omkring.
Oskar Olseryd, handläggare av fiskevårdsfrågor på länsstyrelsen, förklarar att fiskdöden sannolikt har naturliga orsaker.
– I Uppsala län har vi en utbredd övergödningsproblematik på grund av sänkta sjöar och utdikade våtmarker. Dessa system är känsliga för syrebrist då en stor del av syret åt för att bryta ned organiskt material. Under vintern förvärras problematiken då vattnet inte kan syresättas från luften. Länsstyrelsen jobbar aktivt med återställning av våtmarker och minskad näringspåverkan av våra vattenmiljöer, förklarar Oskar Olseryd.
Han berättar att han fått in liknande rapporter om fiskdöd i Dannemorasjön samt i en vik i Sunnersta, utanför Uppsala.
– I och med att vi ser det här på flera olika platser just nu så kan man dra slutsatsen att det finns naturliga orsaker, säger Oskar Olseryd.
Oskar Olseryd förklarar att kommunerna nu har ett ansvar att göra undersökningar av vattenkvaliteten där det påträffats döda fiskar.
– Är det så att PH-värdet inte är lågt kan det vara annat som orsakat döden och då måste ytterligare undersökningar göras, säger han.
Maria Berg, naturvårdhandläggare i Tierps kommun, delar Oskar Olseryds uppfattning om fisken.
– Jag har även stämt av frågan med SVA och de är av samma uppfattning. I dagsläget ska vi inte skicka in några fiskprover till dem, säger hon.
Vad händer nu med den döda fisken?
– Sannolikt är det så att vi låter naturen ha sin gång, förklarar Maria Berg.