Många vill borra efter vatten

Grundvattennivån är låg och många brunnar är torra – det gör att flera brunnsborrare har väldigt mycket att göra just nu.

29 juni 2017 14:14

Grundvattennivåerna ligger mycket under det normala i Uppsala län just nu. Därför råder det bevattningsförbud i hela Östhammars kommun och i Järlåsa. Tre av fyra brunnsborrare UNT har pratat med har märkt av den låga grundvattennivån.

– Det är väldigt många som hör av sig och är oroliga för sina grävda brunnar. Både de som ser att vattennivån sänks och vissa som har fått helt slut. Senast vi hade en sån här period var i början av 2000-talet – då var det också väldigt många torra brunnar, säger Robert Eriksson, brunnsborrare på EVB-brunnsborrning i Alunda.

– Vi skjuter upp alla specialborrningar och bergvärmearbeten som det inte är så bråttom med för att hinna med, säger Kenneth Eriksson vid Tärnsjö brunnsborrning som får tänka tillbaka till år 1994 för att kunna nämna en lika hektisk period.

Flera brunnsborrare vittnar om att personer började höra av sig redan under hösten 2016 för att få hjälp att borra efter vatten.

– Sedan har det varit ett jämt tryck hela tiden. Jag har inte kunnat hjälpa alla för att jag haft så mycket jobb, säger Kjell Ljungberg som är brunnsborrare med säte i Enköping.

I Gimo är situationen dock inte densamma.

– Det är lugnt här och vi märker ingenting – läget är normalt, säger Ulf Jansson vid Villabrunnar Jansson AB.

Något annat som flera brunnsborrare vittnar om är att de stöter på saltvatten tidigare än innan.

– Sötvattnet finns inte lika djupt som förr och det är lättare att få salt. Det har väl att göra med att mindre vatten kommer ner i berget, säger Kenneth Eriksson.

– Något annan man märkt är att kvaliteten på vattnet har blivit sämre – men det beror nog inte bara på torkan. All skit som vi slängde i backen på 50- och 60-talet när folk grävde ner oljefat och lite allt möjligt börjar märkas av nu, säger Kjell Ljungberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark