Män som utsatt mängder av kvinnor för sexbrott

En man tafsade på över 40 kvinnor på bussar i Uppsala. En annan man cyklade runt och sexofredade 21 kvinnor. Flera män i Uppsala har fällts för att gång på gång ha utsatt kvinnor för sexuella övergrepp.

13 februari 2019 07:00

Under februari - mars 2018 anmäldes sammanlagt fem likartade försök till våldtäkt i Uppsala. De fem drabbade kvinnorna vittnade om ett återkommande tillvägagångssätt där de blivit omkulldragna av en okänd man som försökt slita av dem kläderna.

Det första fallet i brottsserien inträffade den 11 februari i fjol då en kvinna överfölls vid Kyrkogårdsgatan i Uppsala. Senare samma kväll skedde ett försök till våldtäkt på Kungsängsgatan.

Polisen satte in extra bevakning och under kvällar och nättererbjöds promenerande kvinnor skjuts hem av polispatruller.

Tre veckor efter de båda händelserna var en 23-årig kvinna på väg hem efter ett krogbesök. När hon kommit en bit upp i Carolinabacken blev hon överfallen och nedbrottad av en man som försökte kyssa henne.

Gärningsmannen tog henne på brösten och försökte dra ner hennes byxor. Han höll henne i ett fast grepp och hon kände orken tryta men tänkte att om hon gav upp riskerade hon att bli våldtagen.

Rädslan gav henne ny energi och hon började sparka och slå honom. Plötsligt släppte han taget och sprang i väg utan att ha yttrat ett enda ord under överfallet.

Efteråt satte sig kvinnan på trottoaren och grät och under lång tid framöver kom hon att drömma mardrömmar om händelsen.

Följande natt observerade en polispatrull en man som följde efter en kvinna i ett kvarter nära Slottsbacken. Mannens signalement stämde överens med det som den 23-åriga kvinnan lämnat från våldtäktsförsöket natten innan.

Polispatrullen grep mannen, en 30-årig Uppsalabo, men han frisläpptes kort senare efter att ha lämnat dna-prov. Några dagar därefter skedde ytterligare ett våldtäktsförsök, den här gången nära Mikaelskyrkan.

Den 30-åring som tidigare hade gripits och sedan släppts blev huvudmisstänkt för brotten i och med att ytterligare spår kunde säkras under utredningen. Bland annat framkom uppgifter om att 30-åringen tidigare hade ofredat kvinnor i Uppsala.

Bevisningen räckte dock bara till åtal för våldtäktsförsöket vid Slottsbacken. Med stöd av dna-prov dömdes 30-åringen till 15 månaders fängelse.

Att en enskild man i tät följd utsätter en rad okända kvinnor i Uppsala för sexuella övergrepp är inte alldeles ovanligt.

I början av 2005 strömmade det in en mängd anmälningar till polisen om att en man härjade på bussar i södra och västra Uppsala. Mannen satte sig tätt intill kvinnor, smekte dem över håret och tafsade dem mellan benen.

Polisen fick napp när en civilklädd kvinnlig polis som skickats ut som lockfågel på en buss blev antastad av en 48-årig man. Vid sidan av de 41 kvinnor som kallades till rättegången fanns ytterligare ett stort antal som anmält att de utsatts av mannen. 48-åringen dömdes till fyra månaders fängelse.

Ytterligare ett fall där en enskild polis spelat en avgörande roll fick sin upplösning 2009. En mystisk okänd man hade i åratal antastat kvinnor i Uppsala men ständigt undkommit polisen.

Han brukade ta kontakt med kvinnor genom att låtsas vara utländsk turist och be om att bli fotograferad.

Ofta erbjöd han sig sedan att massera kvinnorna men övergick efter en stund till att tafsa innanför trosorna. En augustidag 2009 närmade han sig en kvinna som solade i Höganäsparken. Hon var polis och kände igen mannen på signalementet vilket ledde till hans gripande.

Det visade sig att mannen var gift och arbetade på en grundskola i Uppsala. Han häktades för bland annat flera våldtäkter men dömdes slutligen endast för två fall av sexuellt ofredande.

Sexualbrott

2018 anmäldes 133 fall av våldtäkt och 180 fall av sexuellt ofredande i Uppsala.

Straffet för våldtäkt är lägst två års fängelse. Grov våldtäkt kan ge fängelse i upp till tio år.

Sexuellt ofredande straffas med böter eller fängelse i max två år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters