På kafé Storken i centrala Uppsala har kompisarna Alma Hakim, Agnes Bergman, 18 år och Josef Bernström, även han 18 år, strålat samman för att fika.
Det visar sig att de känner av de senaste årens alltmer avståndstagande inställning till alkohol bland de yngre. Att komma till skolan och skryta om hur full man var i helgen är inget givet sätt att få pluspoäng.
– Skulle man prata högt och brett om en sån sak skulle man nog bli ifrågasatt, det skulle ju innebära att man inte skött sig, menar Agnes Bergman.
– Ja, en helgfylla är nog mer något man håller inom den närmaste kompiskretsen eller pratar om bara med dem som var med, inflikar Josef Bernström.
För flera år sedan, när en majoritet av ungdomarna drack alkohol, är det troligt att den som höll sig nykter kunde betraktas som udda eller töntig. I dag gäller snarare det omvända, anser Agnes Bergman.
– Ja, man ses i alla fall inte som cool för att man dricker.
Trots att kompistrion på fiket inte funderat så mycket kring de här frågorna dröjer det inte länge innan de kommer med möjliga förklaringar till den sjunkande alkoholkonsumtionen.
– För unga i dag är det mycket prestige i samhället och det gäller att fokusera på sin egen framgång. Folk klankar ner på dem som inte gör något av sitt liv och då håller det inte att dricka mycket, säger Alma Hakim.
Kroppsideal och hälsotrender tycker de spelar in. Många idrottar och Josef Bernström framhåller att det inte duger att komma bakfull när man ska upp tidigt och spela en innebandymatch.
De är överens om att attityderna styrs mycket av vad som florerar i sociala medier. Det gäller att vara lyckad i allt från betyg och pengar till yrkesval och hur man sköter sitt yttre. Där har berusningsdrickande ingen stor plats och av samma skäl går narkotika bort.
Alma Hakim anser att även de ungas sätt att vara med andra spelar in.
– Vi umgås ganska strukturerat, man träffas för att gå på bio och liknande. Alkohol är förknippat med att man bara hänger tillsammans men om man inte gör det så ofta blir det mindre drickande.
Hon tror även att många föräldrar har blivit mer hälsosamma än förr vilket medför att de inte introducerar alkohol för sina barn.
En lite förvånande faktor som Alma Hakim tar upp är det fria skolvalet.
– Vi går i skolan med människor som bor på olika håll. Går man ut i sitt bostadsområde känner man inte lika många där och det kan också påverka om man hänger där och dricker eller inte.