Man åtalas för skjutning i Gottsunda

En man som tros ha levt under dubbla identiteter åtalas för flera grova brott, bland annat skotten mot två män i en trappuppgång i Gottsunda i somras.

Bild från övervakningskamera på den misstänkte skytten vid Blomdahls väg i Gottsunda.

Bild från övervakningskamera på den misstänkte skytten vid Blomdahls väg i Gottsunda.

Foto: Ur polisens förundersökning

Uppsala kommun2019-11-19 11:53

Mannen misstänks även för ett väpnat bilrån i Ulleråker i våras, då två kvinnor hotades med kniv, samt för grovt vapenbrott och andra allvarliga våldsbrott  Enligt åklagaren har mannen haft dubbla identiteter, dels som 16-åring, dels som 23-åring. 

–  Migrationsverket har utrett fallet. Vi anser att det är samma person som fått uppehållstillstånd två gånger, under olika identiteter och åldrar, säger kammaråklagare Moa Blomqvist. 

Utredarna anser nu att mannen är 23 år – en identitet han också åtalas under – men enligt åklagaren hävdar den misstänkte att hans verkliga ålder är 16 år. 

Vid skjutningen på eftermiddagen den 10 juni avlossades flera skott genom en entréport på Blomdahls väg. Till en början troddes ingen person ha skadats, men senare visade det sig att en ung man i trappuppgången träffats av en kula i armen och skjutsats till ett sjukhus i Stockholm för vård. Ytterligare en man fanns i trappuppgången men träffades inte av skotten.

Vittnesuppgifter pekade mot 23-åringen som anhölls i sin frånvaro. Han greps någon månad senare i en lägenhet i Uppsala och har nu åtalats för mordförsök. Bland bevisen finns mannens dna på tomhylsor från brottsplatsen samt uppgifter från flera vittnen som såg skytten. Bilder från övervakningskameror i området visar enligt utredarna gärningsmannen som färdas på cykel, till och från brottsplatsen.

I bostaden där mannen greps fanns också ett skarpladdat vapen och han blev därför, tillsammans med två andra män, även misstänkt för grovt vapenbrott. 

Mannen åtalas också för ett väpnat rån i Ulleråker den 12 april i våras, då en mor och en dotter som övningskörde hotades med kniv och tvingades ur bilen. Rånaren försvann med fordonet, som strax efteråt upptäcktes av en polispatrull i Sunnersta. Föraren hoppade ur bilen och sprang iväg mot en villatomt i närheten, där 23-åringen upptäcktes av efterföljande polis och greps. 

Mannen åtalas även för en rad fall av våld, dödshot och kränkande gärningar mot sin flickvän, bland annat våldtäkt, slag, sparkar och knivhot. Han åtalas även för att ha angripit en polisman med flera knytnävsslag mot huvud och kropp i samband med ett ingripande i centrala Uppsala i början av april. Mannen har i polisförhören nekat till samtliga misstankar: 

–  Avseende flertalet åtalspunkter saknas det helt direkt och robust bevisning från åklagaren. Det är fråga om rena  arbetshypoteser från utredande poliser, säger mannens försvarare, Filip Rydin. 

Flera tomhylsor hittades utanför entréporten vid skjutningen den 10 juni.
Flera tomhylsor hittades utanför entréporten vid skjutningen den 10 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!