Trots att ingen majbrasa ska tändas vid Uppsala högar finns ett mindre berg med grenar och kvistar från villaträdgårdarna i närheten på platsen.
– När vi inte får ha någon brasa på grund av risken för coronasmitta så gör vi biokol av allt i stället, säger Lars Hylander ordförande i Gamla Uppsala hembygdsförening.
Tillsammans med Torsten Rehn, ordförande i Gamla Uppsala villa- och trädgårdsförening, har han just tänt den trattformade kolningsbehållaren i plåt och lågorna börjar flamma upp.
– Den fungerar lite som en kolmila fast mycket mindre och enklare, säger Torsten Rehn.
Till skillnad från en traditionell kolmila är deras kolningsbehållare helt öppen i toppen. Enligt Lars Hylander åstadkoms samma kolningsprocess, pyrolys, när värmen driver syret uppåt från trattens botten. Genom att fylla på med nya kvistar hela tiden kommer elden att fungera som ett lock som skyddar förkolningsprocessen. För att inte allt kol ska förtäras av lågorna och bli till aska avbryts processen genom att man häller på vatten.
– Det gör vi efter några timmar när tratten är full av kol. Kolet använder vi i trädgården som jordförbättringsmedel. Kolet tar lätt åt sig vatten. Det gör att man inte behöver vattna så mycket i trädgården om sommaren blir torr, säger Lars Hylander.
Kolet fungerar även som en så kallad kolsänka eller kolreservoar i marken.
– Det är bra för klimatet. Kolet kommer att finnas kvar där i över 2 000 år.
Vore det inte bättre att göra värme av allt trädgårdsavfall?
– Det vore det bästa och vi har hört efter om någon vill ta hand om allt. Men det är för små kvantiteter avfall. Det här är ett alternativ i coronatider, och en liten miljöinsats, säger Lars Hylander.
Flera som Lars Hylander och Torstens Rehn känner vill gärna ha lite kol till trädgårdslanden. Men få vill vara med och slita vid plåtmilan.
– För mig är det här första gången och det är kul. Men det bästa vore om vi kunde tända majbrasan på valborg som vi brukar. Det är något speciellt med elden och alla människor som samlas runt omkring, säger Torsten Rehn.
De jobbar båda på i rask takt. Vissa grenar är tjocka och behöver kapas med motorsåg. De kolas i en mindre behållare och blir grillkol till sommaren. Högen med trädgårdsavfall krymper så sakteliga men allt kommer inte att gå åt.
– Kanske blir det kolning en gång till, säger Lars Hylander.