Lyckad räddningsaktion efter försvunnen gigant

Blomsterkonungen Carl von Linné har inom loppet av några månader anmälts saknad, blivit efterspanad och hittats dränkt i Uppsala.

15 december 2016 14:07

Förhoppningar finns om att botanikgiganten till våren åter ska inta sin plats i Botaniska trädgården i Uppsala, där sockeln intill Orangeriet för närvarande gapar tom. Bysten av Linné försvann i höstas, berättar trädgårdsdirektör Mats Block:

– Något hade varit här och brutit loss honom från sockeln. Han var borta i flera dagar utan att vi hittade honom. Vi hann bli riktigt bekymrade, säger Mats Block.

En dag upptäcktes emellertid något som skimrade på botten av dammen intill Orangeribyggnaden. En trädgårdsmästare drog på sig vadarbyxorna, plaskade ut i vattnet och kunde konstatera att den saknade blomsterkonungen låg på botten. Bärgningsaktionen blev lyckad och bysten fördes till säker plats för att torka upp och inspekteras.

– Så vitt jag sett är det ingen skada på konstverket, det är främst infästningarna som brutits av och behöver åtgärdas, säger Mats Block.

Konstkännare ska nu granska Linnébysten närmare innan den är klar att flyttas tillbaka. Det sker sannolikt först till våren eftersom minnesmärket ska fästas med både bultar och speciallim för att försvåra en upprepning av försvinnandet.

Bronsskulpturen av Carl von Linné i Botaniska trädgården i Uppsala är skapad av den amerikanske konstnären Paul T Granlund.

Bysten donerades till Uppsala universitet och Botaniska trädgården 1988.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist