Luddig snö över Uppsala

Den senaste tiden har det virvlat stora snöflingor i luften över Uppsala. På marken ligger ulligt ludd i drivor. Här har du svaret på vad det är:

20 maj 2019 14:11

Det är frön från sälg, vide och pil med samlingsnamnet salix. Och snart kommer frön från asp och kompletterar "snötäcket".

– Det här vita luddet är frön som flyger omkring från främst sälg och pil och det kommer att bli mycket mer av den varan, säger Pia Östensson, pollenbiolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Hon förklarar fenomenet med att vi haft en stark blomning i år och därför är det som många frön som blivit befruktade.

Det vita luddet kan fara långt innan det fastnar någonstans. De vita hängena hjälper till att sprida fröerna för vinden.

Och när de fastnar kan de börja gro.

Kan det bli extra mycket pilträd och plantor av vide och sälg?

– Ha, ha, ja visst kan det bli mer, små bebisar som sen växer till sig och blir träd eller buskar. Men då måste fröerna hamna där det trivs, säger Pia Östensson.

Inom kort kommer också aspfrön att virvla i luften. De håller på att mogna just nu och där är fröerna betydligt större än sälg, vide och pil.

– Det kommer att bli som bomull överallt när deras frökapslar spricker upp, säger Pia Östensson entusiastiskt.

Orsaken till årets rikliga fröinvasionen kan ha flera förklaringar. Dels har det varit en stark pollensäsong, dels har de vädermässiga fördelarna varit goda på grund av fjolårets varma sommar.

Det ska inte vara någon fara för allergiker.

– Nej, men jag har hört hundägare som berättat att deras hund får in luddet i nosen och nyser lite, säger Pia Östensson.

Sälg/viden, pilar och aspar/popplar har antingen han- eller honträd. Vilket innebär att när de blommar ska pollen från hanträden (som bara har hanblommor, vilka består av ståndare vilka innehåller pollen) ta sig till honträden, vilka endast har honblommor (pistiller) för att hamna på pistillen.

Det vita luddet (med frön) kommer bara från honträd. Det vita luddet hjälper fröet att ta sig en bit från ”moderträdet”, utan det vita luddet hade de flesta fröna trillat rakt ner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!