Lokal festival med gung

En av sommarens många festivaler arrangerades vid Kinnsta bygdegård utanför Länna under lördagen. Ulsfredsfestivalen har vuxit till en folkfest och firar tio år i år.

1 juli 2017 18:06

Frenetiska gitarriff och tuffa trumslag ljuder över festivalplatsen och får publiken att vicka på huvud och gunga med. På scenen står fyramannabandet Low Rider från Uppsala och bjuder på lokalproducerad rock.

Publiken börjar strömma till och kring stånden för matförsäljning är det full fart.

Festivalgeneral Fredrik Wallén berättar att åtta band från Uppsala, Almunge och Storvreta ska stå på scen fram till sena kvällen. Musikerna spelar gratis men bjuds på mat och dryck och något band ska sova över i bygdegården intill festivalplatsen.

– Musikerna ställer upp för den goda sakens skull, annars skulle vi aldrig gå runt. Det här är ett arrangemang som bygger på ideella krafter, säger Fredrik Wallén, som själv spelar gitarr och sjunger i Krugers orchestra.

Han räknar med omkring 300 besökare, kanske fler tack vare det varma och soliga vädret.

På varsin klappstol sitter Anki och Richard Andersson tillsammans med Åsa och Jocke Karlsson. De har rest från Börje och Björklinge och är här för tredje året i rad.

– Det är kul och lite mysigt, mitt i musiken kan en traktor köra förbi, säger Anki Andersson. Blandningen av musik - rock, folkmusik och blues - hör också till charmen, tycker hon.

Även publiken är blandad, allt från pensionärer till småbarn.

– Alla är här för samma sak, att lyssna på bra musik och umgås. Det är aldrig något tjafs och stämningen är schysst rakt igenom, säger Fredrik Wallén.

Och för den som undrar över namnet: Trakterna kring Kinnsta kallas för Ulsbygden och namnet Ulsfredsfestivalen kombinerar bynamnet med den numera insomnade Hultsfredsfestivalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg