Lindberg köpte sex av Uppsalakvinna

Enligt den stämningsansökan som lämnades in till Södertörns tingsrätt på onsdagen framgår att den tidigare länspolismästaren i Uppsala förra året  köpt sex vid minst ett tillfälle av en kvinna från Uppsala.

23 juni 2010 08:58

Bland de tyngre åtalspunkterna som presenterades på onsdagen finns grov våldtäkt, tre våldtäktsfall, sju fall av sexköp och ett fall som handlar om förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Av stämningsansökan framgår att den grova våldtäkten drabbat en  kvinna på en konferensanläggning 2007 och att handlingen inbegripit "sadistiskt sexuellt våld". Åklagarens bevis i den här delen av åtalet bygger på DNA-analys, pornografiska bilder och hemlig telefonavlyssning.

Ett tiotal journalister mötte upp vid Södertörns tingsrätt i samband med att åklagare Håkan Roswall lämnade in den 2 000 sidor  tjocka förundersökningen och åtalet, där han beskriver vilka brott han anser att förra länspolismästaren i Uppsala är skyldig till.

Göran Lindberg greps i Falun 25 januari i år efter att polisen spanat på förra länspolismästaren i Uppsala i cirka en månad. I samband med gripandet påträffades en väska innehållande en ögonbindel, läderpiskor, läderremmar och vibratorer som polisen misstänker att han planerade att använda mot en fjortonårig flicka.

Lindberg förnekar brott, men har medgivit vissa fall av sexköp. Rättegången inleds på tisdag i nästa vecka och beräknas pågå i elva dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!