Liftar och livesänder från norr till söder

Peter Mattsson från Uppsala tar sig från Umeå till Lund i Musikhjälpens regi. Veckan innehåller livesändningar och att lifta utan en spänn på fickan.

14 december 2018 21:13

Med sig har han Musikhjälpens ambassadör och äventyraren Aron Anderson, som sitter i rullstol.

– Nu har vi fått skjuts från Ljusdal och är på väg mot Gävle, värre var det i början av veckan när vi skulle åka från Umeå för där var trafiken glesare, berättar Peter Mattsson, från baksätet i liftarbilen när tidningen når honom.

Utan plånbok och övernattning i tält ska duon ta sig till Lund, där Musikhjälpen sänds. Dock inte till Uppsala, om inte någon ordnar skjuts hit.

– I går kväll var vi på en gala i Ljusdal där de fick in 200 000 kronor och i kväll ska vi livesända i Hofors.

Under veckan görs livesändningar enligt principen "flygande reporter". Första dagen var det lite trögt, berättar Peter Mattsson. Men nu börjar folk få upp ögonen för projektet, som kan ses på Instagram.

Har det hänt något som sticker ut?

– Många saker! Men en händelse var extraordinär. Vi fick lift av en kille som själv sitter i rullstol. Han körde oss i elva mil och donerade 11 000 kronor. Och så träffade vi ungdomar i Åre som redan dragit in 200 000 kronor. Det är fantastiskt med alla människor som bidrar.

Peter Mattson är filmare, född och uppvuxen i Uppsala och bor numera i Kilafors i Hälsingland, där han driver ett produktionsbolag.

Varför gör du det här?

– Aron och jag känner varandra sedan tidigare, vi har jobbat ihop och han frågade om jag ville hänga med, vilket jag såklart ville. Det här är en god gärning där man träffar så många glada människor. Känns extra meningsfullt i den tid vi lever i att visa på godhet.

I år samlar Musikhjälpen 10-16 december in pengar till personer med funktionsvariationer i utsatta områden i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg