Legionellabakterier i ny sjukhusbyggnad

Legionellabakterier har hittats i en uppmärksammad nybyggnad på Akademiska sjukhuset, det så kallade 100-huset. Nu skjuts inflyttningen fram på obestämd tid.

J-huset försenas ytterligare. Legionellabakterier har hittas i husets vatten.

J-huset försenas ytterligare. Legionellabakterier har hittas i husets vatten.

Foto: Johan Heimer

Vård2019-02-07 16:43

Enligt den tidigare planen skulle inflyttningen i huset ha startat den 15 mars. Nu har styrgruppen för Framtidens Akademiska sjukhus beslutat att detta senareläggs tills vidare i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala.

– Vi sätter patientsäkerheten främst. Legionärssjukan är en allvarlig sjukdom där det förekommer dödsfall. Och det är just den typen av patienter som ska flytta in här, som löper störst risk om de insjuknar. Det är patienter med nedsatt immunförsvar. Det är beklagligt att vi måste frångå planeringen, men för oss är det ett självklart beslut, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Legionellabakterier finns i vatten. När sjukhuset tog över ansvaret för sjukhuslokalerna förstod man att vatten lämnats att stå still i systemen. Omedelbart insåg man risken för att legionellabakterier då kunnat växa till sig. Vid provtagning har legionella påvisats i 13 av 40 undersökta tappställen.

– Så här sköter inte vi vatten på sjukhus. Det måste spolas hela tiden för att det här ska undvikas, säger Mikael Köhler.

Enligt honom sattes åtgärder in direkt efter provresultaten, bland annat klorsköljning och högtrycksspolning, åtgärder som nu fortsätter. Men de är tidskrävande. Först efter en månad har det tagits nya prover och kommit svar. Finns bakterier kvar då tar det en ny månad innan nästa åtgärdsinsats är genomförd.

– I dagsläget kan vi inte ge någon prognos för när verksamheten ska kunna flytta in. Nu måste det till en långsiktig plan, säger Mikael Köhler.

Bygget av 100-huset, eller J-huset som det också kallas, har kantats av debatt, fördyringar och förseningar. Senaste häromdagen kunde vi avslöja att golvet lutade åt fel håll i ett stort antal våtrum som måste byggas om.

Att sjukhusverksamheten inte kan flytta in som planerat kommer att ställa till med stora besvär, när en mycket gedigen flyttplanering nu ruckas rejält, säger Mikael Köhler.

– Följderna kommer att bli stora. Men vi får återkomma om konsekvenserna.

Det här är legionärssjukan

Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta. Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då sjukdomen nästan alltid drabbar personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. Dödsfall inträffar trots modern intensivvård och dödligheten är 5–20 procent. Inkubationstiden är i regel fem till sex dygn men kan vara både kortare och längre, ofta anges två till tio dygn, men det finns exempel på ännu längre inkubationstid.

Legionellabakterierna kan också ge upphov till pontiacfeber, en lindrigare självläkande sjukdom, med influensaliknande symtom med feber och muskelvärk.

Källa. Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!