Laxfritagning vid fiskodling

Natten till måndagen släppte tre aktivister fri en lax från en fiskodling utanför Grisslehamn. De har själva anmält händelsen till polisen.

10 augusti 2015 12:34

Det var under natten till måndagen som två aktivister från aktionsgruppen Tomma burar simmade ut till en fiskodling utanför Grisslehamn. Väl där öppnade de en av burarna i ett försök att släppa ut laxarna. De lyckades dock bara få tag i en av laxarna eftersom merparten simmade ner djupt i buren.

– Vi anser att det inte är tillåtet att plåga djur på det viset. Fiskar har, precis som vi, rätt till ett liv i frihet, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna.

Själva är de medvetna om att deras handling var olaglig – men aktionsgruppen menar att det är nödvändigt med civil olydnad för skapa en förändring.

– Vi tycker inte att det borde vara olagligt att hjälpa djuren på detta sätt helt enkelt, menar Martin Smedjeback.

Aktionsgruppen har utfört denna typ av aktioner tidigare. Den fjärde augusti bröt de sig in på en grisfarm i Västmanland och stal två grisar och gav dem ett nytt hem. Aktionsgruppen har i båda fallen lämnat en kakburk efter sig med tillhörande recept och även polisanmält händelsen själva. Anledningen till detta är att de vill genomföra öppna aktioner där deras identiteter, handlingar och motiv är tydliga.

I fallet med de två grisarna har de inblandade blivit förhörda av polisen och fallet utreds fortfarande.

Vad har ni för mål?

– Vi vill starta ett samtal kring djurs värde och bjuda in till diskussion, säger Martin Smedjeback.

Vad möter ni för reaktioner?

– Väldigt olika. Många stöttar och många är emot. Det är en hetsig debatt som vi vill ska ske på en respektabel nivå, säger Martin Smedjeback.

Roslagspolisen besökte fiskodlingen under måndagen och undersöker nu ärendet. Men än kan de inte säga exakt vad för typ av brott det rör sig om.

– Man kan tänka sig flera typer av brott, exempelvis egenmäktigt förfarande, skadegörelse och olaga intrång, säger Jeanette Durefors, stationsbefäl vid Roslagspolisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson Göran Sterner