"Låt tårarna rocka år 2019"

Nu är det dags igen! Tid att fnula lite över sitt sätt att leva och kanske komma fram till om man behöver helrenoveras, finslipas eller bara poleras. Eller kanske glänser man som guld ändå?

29 december 2018 20:00

Jag pratar såklart om nyårslöften. Det kan finnas en poäng med löftena, åtminstone om att man vill utveckla sin personlighet och sitt liv. Medan de gamla vanliga löftena ofta handlar om att göra livet tråkigare genom att ta bort roliga saker ur sin tillvaro kommer här lite alternativa löften. Kanske kan de förgylla nästa år.

* Mitt första tips blir förstås – var inte för sträng mot dig själv, var flexibel! Tidsgränsen för när löftet ska vara utfört kan alltid flyttas. Deadline är påhittad och inte huggen i en stentavla. Själv lovade jag i somras att springa en mil innan januari tog slut. Det löftet är uppskjutet, kan jag meddela. Det var trist att jogga ute i mörker och kyla, och halka. Jag sträckte några muskler och pannlampan var visserligen bra men sken inte likt solen och fick inga fåglar att sjunga. Jag saknade alla i Stadsträdgården som sa hej.

* Hitta på positiva löften! Som att umgås mer med dina och andras barn, med vänner, familjen eller andra glada laxar. Man brukar säga att människor som ser tillbaka på sina liv aldrig ångrar att de inte jobbade mer utan det som de ångrade var att de inte tog tillvara på tiden med nära och kära. Det verkar ju rimligt.

* Lova dig en ny hobby som att börja spela saxofon, vandra i skogen, djuphavsdyka eller något annat som är spännande och kan överraska dig själv. Vi har cirka 100 miljarder nervceller i hjärnan. Begreppet neuroplasticitet innebär att hjärnan är föränderlig genom hela livet, vilket betyder att det aldrig är för sent att lära sig nya färdigheter. Gör man nya grejer får man nya kopplingar och spår i hjärnan, och effekten kan även spilla över på det gamla som man lärt sig förut.

• Lägg till nya vanor i stället för att ta bort gamla. Jag tänker förstås på att sluta röka, sluta äta socker eller sluta med cola zero. Lova i stället att gå på mera konserter och bio, eller att läsa eller lyssna på flera böcker. Gör roliga saker så röker du mindre av bara farten och stoppar färre goda grejer i munnen.

* Se löftet som en kompass. Har du klimatångest finns flera förändringar att välja mellan. Du behöver inte sluta med allt, som att inte någonsin handla nytt och bara köpa second hand, samtidigt som du aldrig mer äter kött och säljer bilen för att cykla som en galning. Gör det som du förmår. Det som blir gjort är bättre än ambitiösa planer som går i kras.

* Och nu till mitt sista, och kanske bästa tips. Gråt mera! Det kan verka som om jag jinxar och vill locka till mig olyckor men nejdå. Tvärtom! Den som gråter bearbetar sina upplevelser och känner sitt engagemang, till skillnad mot många av oss som sitter med förstelnade, torra ögon oavsett om världen runt oss rämnar. Så låt tårarna rulla och rocka under 2019!

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!