Den slutsatsen drar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en studie bland nära 70 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.
– Våra resultat kan förhoppningsvis uppmuntra fler att äta nyttigare och dra ner på eller helt undvika livsmedel som kan stimulera till en låggradig men kronisk inflammation i kroppen, till exempel rött kött, läsk och chips, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet.
Deltagarna var i stort sett friska när de vid studiens start besvarade en omfattande hälso-och livsstilsenkät, med detaljerade frågor om bland annat sina mat- och dryckesvanor.
Utifrån svaren har forskarna räknat ut varje deltagares poäng på ett speciellt 16-gradigt anti-inflammatoriskt kostindex, AIKI.
Indexet togs fram med hjälp av uppgifter om både kostvanorna och halterna av inflammationsämnet CRP i blodet hos drygt 3 500 av kvinnorna i studien (se även separat artikel).
Under de 16 år som kvinnorna och männen har följts upp efter att de besvarade frågorna om sina mat- och dryckesvanor dog drygt 16 000 av dem, för det mesta i någon hjärt-kärlsjukdom eller cancer.
Såväl dödligheten totalt sett som dödligheten i någon hjärt-kärlsjukdom eller cancer var betydligt lägre bland deltagarna med höga poäng i det antiinflammatoriska kostindexet än bland deltagarna med låga poäng.
Men inte nog med det. Forskarna såg också ett tydligt samband mellan AIKI-poängen hos kvinnorna och männen som hade avlidit och deras ålder vid dödsfallet, i synnerhet hos dem som rökte.
Rökare med höga AIKI-poäng levde i medeltal 1,7 år längre än rökare med låga AIKI-poäng. För deltagare som aldrig hade rökt var skillnaden i livslängd mellan dem med höga respektive låga AIKI-poäng "bara" drygt sju månader.
– Även om rökare alltså verkar ha förhållandevis störst nytta av en antiinflammatorisk kost är det bästa ur hälso- och överlevnadssynpunkt förstås ändå att aldrig börja röka, och näst bäst att sluta röka om man gör det, säger Alicja Wolk.
Personer som aldrig hade rökt och hade höga poäng i AIKI-indexet levde i genomsnitt 4,6 år längre än personer som rökte och hade låga AIKI-poäng.
Varför verkar rökare ha störst nytta av mat- och dryckesvanor som motverkar inflammation i kroppen?
– Det beror sannolikt på att rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning. Hos personer som aldrig har rökt är den inflammatoriska aktiviteten i kroppen förmodligen i allmänhet lägre och därmed också nyttan mindre av att sänka den ytterlígare, säger Alicja Wolk.
AIKI-indexet innehåller en del kontroversiella punkter. Bland annat ger en måttlig konsumtion av alkoholhaltiga drycker som vin och öl vardera en pluspoäng på den 16-gradiga skalan.
Forskarna påpekar att det faktum att båda visats motverka inflammation, men bara när de dricks i måttliga mängder, inte innebär att man bör förbättra sina AIKI-poäng genom att dricka flera glas av både öl och vin i veckan.
– Alla i gruppen med den längsta överlevnaden hade minst 8 poäng i AIDI-indexet, men ingen hade mer än 13 poäng. Man behöver alltså inte äta allt som ingår i AIDI för att få positiva effekterna av en antiinflammatoriskt kost. Värt att notera är att den komponent i indexet som är starkast kopplad till antiinflammatorisk effekt är mycket frukt och grönt, säger Alicja Wolk.
Fotnot: Hela den vetenskapliga artikeln om studien är publicerad i Journal of Internal Medicine.
Livsmedel med antiinflammatorisk potential
Minst 6 portioner frukt och grönsaker per dag 1 poäng
Minst 3 koppar te per dag 1 poäng
Minst 2 koppar kaffe per dag 1 poäng
Müsli/havregryn en gång per dag eller mer 1 poäng
Ost med låg fetthalt minst en gång per dag 1 poäng
Choklad en gång per dag eller mer 1 poäng
Mer än en halv portion torkad frukt per dag 1 poäng
Örtté i genomsnitt minst en halv gång per dag 1 poäng
Olivolja och rapsolja i någon grad varje dag 1 poäng
Baljväxter minst två gånger per vecka 1 poäng
Nötter minst två gånger per vecka 1 poäng
Linfrö minst två gånger per vecka 1 poäng
2 till 7 små glas rödvin per vecka 1 poäng
2 till 14 glas öl per vecka 1 poäng
Livsmedel med proinflammatorisk potential
Mindre än en halv portion obearbetat rött kött per dag 1 poäng
Mindre än en halv portion processat kött per dag 1 poäng
Ingen inälvsmat alls 1 poäng
Inga chips alls 1 poäng
Ingen läsk eller saft 1 poäng
Ingen av kvinnorna i studien hade mer än 13 poäng och ingen av männen mer än 12 poäng på den 16-gradiga skalan. Drygt fyra av tio deltagare hade 0 till 5 poäng och färre än var sjunde man och var fjärde kvinna hade 8 poäng eller mer.
Konsumtion av många av livsmedlen som ger pluspoäng i det antiinflammatoriska indexet har även i en rad tidigare studier kopplats till sänkt risk för att insjukna och dö i hjärtinfarkt, stroke och flera andra sjukdomar.
De flesta undersökningarna är så kallade observationsstudier i vilka deltagarna själva har valt sina matvanor. Sådana studier kan inte säkert besvara frågan om det är matvanorna i sig eller några andra faktorer hos dem som äter på ett visst sätt som påverkar risken för sjukldom och död.
Studier i vilka deltagarna med slumpens hjälp fördelar på olika behandlingar ger säkrare svar om orsakssamband. I ett par sådana studier har så kallad medelhavskost hos "högriskpersoner" visats sänka risken för att insjukna och dö i hjärtinfarkt och stroke. Medelhavskosten innehåller en hel del fisk och skaldjur, frukt och grönt, olivolja och måttligt med alkohol, men bara lite rött kött.