Landstingspolitiker byter partifärg

Den tidigare liberala landstingspolitikern Johan Enfeldt meddelar nu att han gått med i Socialdemokraterna. Det var utbildningspolitiken och arbetsmarknadspolitiken som avgjorde, säger han.

17 augusti 2019 12:00

Johan Enfeldt har bland annat varit vice gruppledare för Folkpartiet/Liberalerna i landstinget/regionen i Uppsala län, men lämnade Liberalerna för ett drygt år sedan. Han berättar nu om sin nya partianknytning i en statusuppdatering på Facebook. Johan Enfeldt skriver att januariavtalet mellan regeringen och Liberalerna och Centern tydligt visar att han i frågor som rör utbildningspolitik och arbetsmarknadspolitik hamnar närmare Socialdemokraterna än L och C. "Jag har dragit den enda rimliga slutsatsen av detta och är sedan en tid medlem i Socialdemokraterna", skriver han.

Inlägget har lett till uppmuntrande kommentarer från både liberaler och från socialdemokrater.

– Det är trevliga reaktioner, men för mig har politik aldrig handlat om att vara med i rätt lag utan att det är åsikterna som avgör, säger Johan Enfeldt.

Är det partierna eller du som har förändrats ideologiskt?

– I arbetsmarknadspolitiken är det partierna som har förändrats. Jag skrev en längre text i början av sommaren där jag konstaterade att det som den förra alliansregeringen argumenterade för är det bara Vänsterpartiet som skulle säga i dag. Så mycket har politiken flyttats högerut. Inom utbildningspolitiken är det mer jag som har förändrats.

Marlene Burwick, som är ordförande för S i Uppsala, vill ha ett möte för att diskutera ditt engagemang. Vad vill du ha för uppdrag?

– Det är för tidigt att säga. Jag bor i Enköping nu, och uppdrag i partierna är något man måste förtjäna. Det handlar också om att lära sig ett partis organisation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer