Landsorten dit tusentals ska flytta

Storvreta är orten med växtvärk. Men vad gör man här på fritiden om man inte gillar sport?

3 januari 2018 09:00

Storvreta är en udda fågel bland Upptågets stationssamhällen. Medan andra orter kämpar för att öka invånarantalet och få behålla den service som finns kan Storvreta stoltsera med flera butiker, tandvård, vårdcentral, skolor, bibliotek, en ny idrottshall och helt nya bostadsområden. Orten ska få tusentals nya invånare de kommande åren. Det är bra, tycker läraren Martina Pettersson, som besöker biblioteket med sina elever.

– Storvreta får gärna växa ihop med Uppsala. Men det gäller att kommunen planerar för det. Det är trångt i skolorna redan nu, säger hon.

En annan skillnad jämfört med de övriga samhällena längs Upptågsrälsen är att Storvreta är rikskänt, i alla fall bland landets sportintresserade. Innebandylaget Storvreta IBK har ju tagit flera SM-guld på senare år. Och idrotten präglar byn, även fotboll och ridning är stora sporter och så finns skidspår som lockar entusiaster från vida kring, på grund av snökanonerna. Men vad gör en på fritiden om en inte gillar sport?

– Jag känner ingen här som inte är sportintresserad, säger Martina Pettersson.

Eva Johansson, som äter lunch med väninnan Sofia Ekstav på pizzerian, har samma bild.

– Vad man gör här om man inte gillar sport? Ja, du ingen aning, säger hon och skrattar.

Hon har ingen särskild åsikt om att Storvreta växer - förutom att orten måste hinna med.

– Finns det skolor och fritidsgårdar så att det räcker? Det är redan stök på stan här ibland. Och hur ska man kunna komma ut på väg 290 från de nybyggda områdena i rusningstrafiken? frågar hon retoriskt.

En som har problem med just det är Zaher Kassem. Att ta sig över till bussen på morgnarna skulle vara förenat med risk för liv och lem, säger han som tycker att bussen borde gå upp till det nya området. Men det är ändå en anmärkning i marginalen, om än viktig. Familjen var först in i den helt nya stadsdelen Fullerö hagar där flera tusen personer kommer att bo om några år. Här byggs villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Familjen Kassem stortrivs.

– Det här ligger perfekt, nära tåget, nära E4:an och nära skogen. Vi har bott i innerstan i Uppsala länge nu, men jag har alltid varit mycket ute och jag vill att mina barn ska växa upp nära naturen, säger Zaher Kassem, som är på väg just till skogen med sonen Noah.

Satsningen på Storvreta är helt rätt tänkt av Uppsala kommun, menar han: alla kan eller vill inte bo inne i staden och landsbygden måste få leva och satsas på.

– Fullerö hagar blir ett jättelyft för Storvreta. Och här bygger man för alla genom att man blandar alla typer av boenden.

Vid stationen inne i Storvreta kommer Hampus Bergman gående med skolböcker i handen på väg från tåget. Han går gymnasiet på Lundellska. Även han delar bilden av att det är sport som är grejen i Storvreta.

Men vad gör man när man inte sportar då?

– Jaaa du..., man hänger väl liksom.

Storvreta är inget dåligt ställe att växa upp på, säger han. Tåget och närheten till Uppsala gör det attraktivt.

Skulle du till och med kunna flytta tillbaka hit senare i livet?

– Ja, det är inte omöjligt.

<p>Det här är Storvreta</p>

Vad betyder namnet? Den medeltida namnformen var Digravretum, eller Dygrowretum, där "diger" står för "stor". "Vret" betyder "liten inhägnad åker". Förledet "Stor" är tillkommet för att skilja namnet från byn Lillvreta i Rasbo.

Varför ligger det ett samhälle här? Storvreta samhälle och dess omgivning har sina rötter i bosättningar från sen stenålder, men i huvudsak från bronsåldern. Med tiden utvecklases bosättningarna till jordbruksbyar och under medeltiden avsåg namnet en by. Ärentuna kyrka några kilometer från Storvreta byggdes under 1200-talet. Tätorten Storvreta har närmast övertagit namnet från en järnvägsstation på banan Uppsala-Gävle, öppnad 1874. När järnvägen öppnades fanns fem gårdar i Storvreta. Så småningom blev Storvreta känt för sina möbelfabriker, 1945 fanns fyra stycken i här.

Hur stort är det? Storvreta är i dag mer än tio gånger större än vad det var 1960. I det område som Uppsala kommun kallar Storvretabygden bodde 2016 7 467 personer. Flest är 25- till 44-åringarna, 1837 stycken.

Och vad ska man göra här då? Är du sugen på att åka skidor? Då är Storvreta något för dig. Här prepareras skidspåren med hjälp av snö från snökanoner. Spåren ligger nära tågstationen.

Hur långt tar det med tåget till Uppsala? 8 minuter

På gång? Enligt kommunens planering finns potential för 1600 nya bostäder. Det här gör Storvreta till ett av Uppsala kommuns stora utvecklingsområden. Däremot är det inte aktuellt att flytta stationen söderut inom överskådlig tid, vilket tidigare varit en inriktning.

Källor: SCB, Språk- och folkminnesarkivet, www.hembygd.se/storvreta, Uppsala kommun.

I tågets färdriktning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri