Läkarstudent stängs av efter fusk

En person som fuskade på Högskoleprovet 2016 och på så sätt kom in på läkarprogrammet kommer att stängas av med omedelbar verkan av Uppsala universitet.

19 december 2018 13:00

Beslutet ska tas på torsdag och då meddelas personen omgående. Beslutet kommer att gälla med omedelbar verkan.

Bakgrunden är den uppmärksammade härva med fusk på högskoleprovet som Ekobrottsmyndigheten utreder. Universitets- och högskolerådet har nu beslutat att återta resultaten för tolv personer som skrev provet hösten 2016, och det alltså en av dessa om som antogs på läkarlinjen i Uppsala. Det är respektive lärosäte som tar beslutet att återta antagningen, vilket Uppsala universitet nu gör.

Framöver kan det komma fler sådana här ärenden, säger Cilla Häggkvist, på universitetets Studentavdelning.

– Vi tror det, Universitets- och högskolerådet kollar proven nu termin för termin och informerar oss efter det. Så vi räknar med fler sådan här beslut. Det har ju enligt den rapportering som varit medierna visat sig handla om ganska många inblandade.

Den som stängs av från utbildningen får dock behålla de poäng man tagit, efter som examinationen gäller. I det aktuella fallet verkar det dock vara så att studenten inte varit särskilt aktiv sedan starten av programmet.

Att stänga av en student på det här sättet är ovanligt men inte unikt, säger Cilla Häggkvist.

– Vi hade något fall för något år sedan. Och förr i tiden hände det någon gång att det förekom fusk med betyg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa