Läget ansträngt på förlossningen

På BB har det varit högt tryck och färre platser i sommar samt lägre bemanning på förlossningen.

2 augusti 2019 08:30

Den bilden har Maria Wickström, skyddsombud och förtroendevald för Barnmorskeförbundet.

När UNT beskrev förväntningarna för kvinnovården på Akademiska sjukhuset i början av sommaren sades det att barnmorskor skulle behöva ta extrapass och bryta sin semester under sommaren, något som facket oroade sig för.

– I stort har sommaren inneburit att de i tjänst arbetat extremt intensivt och de sliter med fler arbetsuppgifter, säger Maria Wickström.

För att lösa situationen har en del har gått in och jobbat på sin semester och andra arbetar långa dagar från 07 fram till 21.30.

– Vi visste att det skulle bli så här och från fackligt håll har vi påpekat det. Det här är kortsiktiga lösningar som kostar massa pengar och sliter på personalen, säger Maria Wickström.

Hon lyfter fram en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter för en vecka sedan skriven av ordföranden i Barnmorskeförbundet, Mia Ahlberg.

De riktlinjer hon lyfter fram där är: en barnmorska per födande, max fyra familjer per barnmorska i eftervården, samt max 80 inskrivna gravida per barnmorska i mödrahälsovården.

– I dagsläget är vi ganska långt ifrån detta i Uppsala. Fler barnmorskor skulle leda till en bättre arbetsmiljö och en bättre vård, säger Maria Wickström.

Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef för Kvinnosjukvården, beskriver sommaren som normal utifrån hur somrarna har utvecklat sig till att se ut över tid.

– Det har varit ganska högt tryck, många har semester och det har lett till mer övertid. Men det flyter på. Det har inte varit extremt. Vi befinner oss i ett nytt normaltillstånd. Somrarna är så här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Ekholm