Kvinnan bakom rösten

Hon är en välkänd röst i etern och Fröken Ur med hela svenska folket. Johanna Hermann Lundberg har länge jobbat med rösten som redskap men har inga särskilda knep för att hålla den i trim: "Förut brukade jag säga cigg och en whiskey, men det kanske inte funkar längre".

18 mars 2018 13:45

När vi träffas är det på dagen exakt 18 år sedan Johanna Hermann Lundberg klev in i rollen som Fröken Ur.

– Det är ju lite kult faktiskt, och en riktig höjdpunkt i min karriär.

Efter en audition blev hon utsedd att ta över det ärofyllda uppdraget efter radiohallåan Ebba Beckman, och från år 2000 den 8 mars prick klockan 11.00, har svenskarna alltså kunnat ringa det klassiska numret 90510 för att höra Johanna Hermann Lundberg ange exakt rätt klockslag. Detta har tillsammans med röstuppdrag till telefonsvararsystem som till exempel Nummerupplysningen, Skatteverket och Försäkringskassan, gjort hennes röst till en av Sveriges mest välkända.

Johanna Hermann Lundberg föddes mer eller mindre med "branschen" i blodet och växte upp i ett hem med båda föräldrarna, Göran och Alicia Lundberg, som profiler inom radio och TV. Men av tre syskon är det ändå bara Johanna som har följt föräldrarnas fotspår – hennes systrar gör helt andra saker.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med rösten. Jag började faktiskt från ett annat håll och var receptionist och bokare på en studio för reklamradio, men det slutade med att jag själv fick erbjudande om att hoppa in och var sedan med i nästan varannan reklamfilm. Från och med början av 90-talet hördes jag i alla reklamkanaler, och var även hallåa på SVT.

Är det någon av alla reklamfilmer du minns speciellt?

– Jag tror jag måste säga min första: "Clerasilmjällshampoo finns där mjäll inte finns". Den tyckte jag var riktigt rolig att göra!

Johanna Hermann Lundberg kommer direkt från arbetet på P4 Uppland där hon sedan två år hoppar in som programledare och reporter för P4 Förmiddag. Men hon betonar bestämt att även om hon jobbar journalistiskt och gör journalistiska uppdrag, undviker hon att kalla sig journalist eftersom hon inte har en sådan utbildning. Vid sidan om arbetet på radion, är hon bland annat speaker för TV4 Fakta, arrangerar författarkvällar på biblioteket, läser in ljudböcker och jobbar även som scripta i det egna företaget som hon driver tillsammans med maken.

– Vi gör storbild- och kameraproduktioner på turnéer och teatrar, och det var genom detta som jag vid 53 års ålder fick uppleva något helt nytt: jag åkte nämligen med på en skandinavisk arenaturné med den brittiska uppsättningen av "Cats", vilket var helt fantastiskt! Liksom uppdraget som Fröken Ur var detta absolut en höjdpunkt och milstolpe i karriären.

Är det viktigt för dig att testa nya vägar och utmana dig själv?

– Jag har alltid varit helt orädd. Lite väl orädd ibland kanske. Ibland kan jag ta på mig uppdrag som är påfrestande för att man bär dem med sig hela tiden. Samtidigt är det ju så kul och givande att våga kasta sig ut och testa nya saker! Jag tänker att det är min adrenalinkick istället för att hoppa fallskärm till exempel, säger Johanna Hermann Lundberg.

Det är svårt att förstå att något skulle kunna göra Johanna Hermann Lundberg nervös. Hon sörplar då och då på sin färskpressade äpple/ingefärajuice och berättar nästintill oberört om när hon och maken kände att "det är nu eller aldrig", sålde allting de hade i Sverige och flyttade till Thailand med den då fyraåriga dottern Ellinor. Där arbetade Johanna Hermann Lundberg sedan som sångerska och vigselförrättare på företaget Paradise Weddings. När de efter ett och ett halvt år kom hem till Sverige och Stockholm igen hade storbanken Lehman Brothers gått i konkurs, vilket drabbade familjen rätt hårt.

– En bra investering som bara kunde gå åt fanders om en bank som Lehman gick omkull, och så gjorde den det. Men det slog inte ner oss inte! Stackars maken fick vara hemma och bygga firma igen medan jag åkte tillbaka till Thailand för att fullfölja mitt uppdrag på Paradise Weddings ytterligare ett år. Under tiden började maken arbeta med folk i Uppsala så därför flyttade vi hit. Men jag älskar Stockholm och är i själ och hjärta en riktig stockholmare.

Johanna Hermann Lundberg har karisma och utstrålar en otrolig energi samtidigt som hennes röst inger både lugn och trygghet. Kanske för att den på ett flyktigt vis är så välbekant.

Även som ung och utanför mediala sammanhang har rösten varit hennes främsta redskap och hon har alltid gillat att använda den. Som skolelev beskriver hon sig själv som den som vågade ta plats och säga till om det var något hon tyckte var orättvist.

– Jag var inte stökig men pratade nog rätt mycket. Men det gör jag ju fortfarande. Annars tyckte jag skolan var helt okej och har inga dåliga minnen från den tiden. Jag slutade dock att plugga redan före gymnasiet och har jobbat sedan jag var 18 år. Folk blir väldigt förvånade när jag berättar att jag inte har någon "riktig" utbildning utan är helt självlärd. Det känns både bra och dåligt– för många är utbildning så otroligt viktigt. Men det var nog inte lika viktigt då som det är i dag.

Det är ingen överdrift att kalla Johanna Hermann Lundberg för ett mångsysslande medialt proffs. Med liv och lust har hon gått in 100 procent i alla de projekt som korsat hennes väg: från 90-talets många reklamfilmer och rollen som hela Sveriges Fröken Ur, till den nuvarande rollen som reporter och radioprofil på P4. Man kan undra om det finns några drömuppdrag eller mål som fortfarande inte är uppfyllda.

– Jag skulle vilja vara moderator och programledare på scen. Sen tänker jag svara det jag alltid svarar på den här frågan: jag vill göra rösten till en elak häxa i en disneyfilm – jag tror jag skulle vara jättebra! Jag tänker att om jag säger det tillräckligt många gånger kanske det slår in. Min absoluta drömroll är Ursula i "Lilla Sjöjungfrun", men den är ju redan tagen... Förutom detta vill jag verkligen fortsätta med radio, det är det bästa jag vet.

Du som mer eller mindre byggt din karriär genom rösten, gör du något speciellt för att hålla den i trim?

– Nej inget särskilt förutom att jag ser själva arbetet som träning för rösten. Förr brukade jag säga cigg och en whiskey, men eftersom jag inte röker längre och hellre tar ett glas rött så gäller inte det längre, säger Johanna Hermann Lundberg och skrattar.

<p>Min bästa söndag Personligt</p>

Jag vaknar

Tidigt, men ligger och läser ett tag innan jag går upp och gör frukost. Alltid lite extra på helgen.

Förmiddag

Oftast lugn, men det beror lite på dotterns träning hur dagen läggs upp.

Lunch

Vi gillar rester! Annars blir det något enkelt, typ korv och spagetti.

Eftermiddag

Grejar och plockar lite hemma. Om vädret tillåter tar jag gärna en promenad.

Middag

Vi äter oftast ute på söndagar eller tar takeaway. Gränby Foodcourt är en favorit.

Kväll

Förbereder inför veckan och kollar på något tv-program – gärna sport!

Jag somnar

Vid 23- 23.30. Jag läser alltid innan jag somnar.

Johanna Herrmann Lundberg

Ålder: Fyller 54 i oktober.

Familj: Man och tre barn – två söner och en dotter.

Bor: Kvarngärdet i Uppsala.

Jobbar: Frilansar med rösten som redskap.

Ogillar: Kalla golv.

Gillar: Gott om tid.

Fritid: Tittar på sport. Engagerad i dotterns träning och skolgång. Även jobbet, som är en livsstil!

Bästa tv-serie: Mästarnas mästare.

Lyssnar på: P1 och P3. Annars är musik väldigt känslosamt för mig. Speciellt efter att min mamma gick bort.

Spelar: The Sims med dottern.

Läser: Deckare.

Äter: Allt! Är dock särskilt förtjust i italiensk plockmat.

Äter inte: Är inte kräsen med mat, men är konsistenskänslig – håller på att träna på att äta tofu.

Dricker: Vatten, rödvin och bubbel.

Dricker inte: Veteöl.

Upprörd av: Orättvisor, ologiskt tänkande och när folk lurar mig.

Längtar efter: Sol och semester.

Glad av: Min familj.

Vill lära mig: Spela gitarr.

Motto: Försöker att tänka att man aldrig ska ångra något.

Kunde aldrig tro: Att jag skulle åka på turné med Cats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Darlöf

Ämnen du kan följa